Ražens gads • IR.lv

Ražens gads

1
Ieva Jakone

Kuras bijušas vislabāk atalgotās valsts amatpersonas 2020. gadā?

Vienā mēnesī Valsts prezidenta gada alga! Tik daudz pērn nopelnījusi vislabāk apmaksātā valsts amatpersona — maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš, liecina Ir veiktā amatpersonu deklarāciju analīze. Ienākumi no saimnieciskās darbības un komercdarbības, kā arī advokāta profesionālās darbības viņam 2020. gadā ienesuši kopumā gandrīz 830 tūkstošus eiro jeb vidēji 69 153 eiro mēnesī. Deklarācijā nav atšifrēts, cik liela daļa no šiem ienākumiem Krastiņam nāk no maksātnespējīgās PNB bankas administrēšanas, taču visticamāk — tieši tai administrators var būt pateicīgs par savu turību. 

Krastiņš nebūt nav vienīgais maksātnespējas administrators, kam iepriekšējais gads padevies ražens. Pie vareniem ienākumiem ticis, piemēram, arī Jānis Ešenvalds (vidēji 24 560 eiro mēnesī), kurš pagājušā gada decembrī kopā ar Trasta komercbankas administratoru Armandu Rasu apvienojis spēkus juridiskajā firmā Rasa, Ešenvalds un Radziņš. Tikmēr maksātnespējīgās Tosmares kuģubūvētavas likvidators Ivars Meļķis mēnesī pelnījis vidēji 20 739 eiro, bet KVV Liepājas metalurgs administratore Argita Jaunsleine 20 312 eiro. 

Kamēr vairākiem maksātnespējas administratoriem ienākumi bijuši vairākkārt augstāki nekā valsts pirmajām amatpersonām, lielākajai daļai tie nav bijuši tik ievērojami. Papildus maksātnespējas administratora amatam lielākā daļa strādājuši arī dažādos juridisko pakalpojumu uzņēmumos vai veikuši saimniecisko darbību citos uzņēmos.

Citāda aina ir zvērinātu tiesu izpildītāju vidū. Tur švaki gājis retajam no kopumā 94 speciālistiem. Vidējā alga pērn tiesu izpildītāju vidū bijusi 9027 eiro mēnesī. Vislabāk no visiem veicies Aināram Šustam, kurš mēnesī vidēji nopelnījis 36 700 eiro. Par labiem ienākumiem liecina arī Šusta autoparks, kas sastāv no 12 uz viņa vārda reģistrētiem transportlīdzekļiem. To vidū 2020. gada izlaiduma Porsche Cayenne, 2019. gada Audi R8 un Škoda Karoq, arī 2018. gada BMW M2 un septiņdesmitajos gados ražots Harley Davidson motocikls. Skaidrā naudā tiesu izpildītājs glabā 450 tūkstošus eiro, bankā — vēl 180 tūkstošus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu