Aiz skaitļiem redz īsto dzīvi • IR.lv

Aiz skaitļiem redz īsto dzīvi

Aija Žīgure. Zīmējums — Ernestsd Kļaviņš
Māra Miķelsone

Centrālās statistikas pārvaldes priekšniece Aija Žīgure otrreiz ievēlēta Eiropas Statistiķu konferences birojā. Viņa stāsta, kā pandēmijas laiks ietekmēja statistikas datu vākšanu un kā noritēja tautas skaitīšana

Tikšanās ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšnieci Aiju Žīguri ir īpaša — pēc vairāk nekā gadu ilgām intervijām tīmeklī pirmoreiz tiekos klātienē. Žīgure uzņem savā darba kabinetā, esam vakcinētas. Gandrīz kā svētki, saku par iespēju sarunāties klātienē. Viens no tikšanās iemesliem ir klusi un lielākajai daļai nemanāmi notikusī Latvijas tautas skaitīšana.

Jāņos Aiju Žīguri Eiropas Statistiķu konference ievēlēja šīs konferences birojā. Gods pārstāvēt Latviju šajā pasaules organizācijā Žīgurei ir jau otro reizi. Birojs strādā starplaikos starp lielajām Eiropas statistiķu sanākšanām un koordinē viņu darbu — katru gadu tiek izvēlētas divas trīs tēmas, kurās tiek veiktas padziļinātas ekspertīzes. Biroja uzdevums ir akceptēt ekspertu grupas, kas ar tām strādā, tas izvērtē metodoloģiju un standartu esamību pētāmajās tēmās. Žīgure teic, ka tas ir pastāvīgs koordinējošs darbs. Biroja darbības galvenais mērķis ir sekmēt inovācijas ANO EEK reģionā un ārpus tā statistikas jomās, kurās nepieciešami uzlabojumi jaunu parādību mērīšanai.

Pandēmijas laiks bijis ražīgs CSP. Žīgure apbrīno darbiniekus, kā viņi spēja mobilizēties un piemēroties jaunajiem apstākļiem: «Šis viens gads mūs motivēja izdarīt to, ko miera apstākļos izdarītu divos trijos gados.» Pandēmija vēl vairāk atklājusi kvalitatīvo datu vērtību un vajadzību pēc laikus sniegtas informācijas. Pāreja uz attālinātu darbu un arī respondentu intervēšanu likusi CSP pārtaisīt visu datu sniegšanas kalendāru. Tagad, piemēram, pārvalde reizi mēnesī publicē gan bezdarba rādītājus, gan datus par tūrisma mītnēm un viesnīcām, arī lidostas rādītājus. Pārvaldes mājaslapā izveidota īpaša vietne par sociālekonomiskajiem rādītājiem pandēmijas ietekmē. Savukārt Eiropas statistiķu kopīgs lēmums bijis aktualizēt statistiku par mirušajiem — tagad dati tiek publicēti reizi nedēļā.

Žīgure teic, ka tas nepieciešams situācijas izmaiņu savlaicīgai reģistrēšanai. «Patlaban ļoti būtisks ir savlaicīgums — lai dati būtu ātri pieejami. Esmu gandarīta par biznesa pasaules attieksmi datu sniegšanā,» saka Žīgure. Bez datu avotiem CSP statistiķi un analītiķi neko nevarētu paveikt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu