Vecie jaunie novados • IR.lv

Vecie jaunie novados

2
Aivars Ozoliņš

Vairākumā jauno pašvaldību vēlētāji izlēma, ka ir gana labi, kā ir

Vēlētāju pasivitāte nāk par labu pie varas esošajiem. To apstiprināja arī pirms mēneša notikušās pašvaldību vēlēšanas. Vēlētāju aktivitāte bija vēsturiski viszemākā (34%), un, kaut gan Latvijas novadu karte būtiski mainīta — 119 pašvaldību vietā ir 43 —, pēc vēlēšanām, kuras 5. jūnijā notika 40 jaunajos novados, pie varas lielākoties paliek vecie un rūdītie, bet Zaļo un zemnieku savienība ar tās sastāvdaļām joprojām ir novados ietekmīgākā. Pat Ventspilī, kur šīs vēlēšanas bija kārtējais posms Aivara Lemberga laikmeta norietā Latvijas politikā, varu saglabājusi Latvijas pazīstamākā cietumnieka partija.

Tiesa, ne visur uzvara vēlēšanās nozīmēja arī varu. Apvienotajā Dobeles novadā LZS ieguva 9 no 19 mandātiem, tomēr uzvarētāji, ieskaitot bijušos Dobeles, Tērvetes un Auces mērus, atstāti opozīcijā, bet par domes priekšsēdētāju ievēlēts Edgars Gaigalis no Nacionālās apvienības. «Zelta balss» tur izrādījās esam Latvijā vienīgajam no KPV ievēlētajam deputātam. Bet Ķekavas novadā visvairāk balsu ieguva, tomēr opozīcijā nonāca Jaunā Vienotība un iepriekšējā domes priekšsēdētāja Viktorija Baire.

No skata dramatiska aina pēc vēlēšanām bija Jēkabpils novadā, kur domē ievēlēti deviņu sarakstu pārstāvji. Taču it kā jaunais mērs Raivis Ragainis no Zaļās partijas bauda septiņu sarakstu deputātu atbalstu un ir atgriezies amatā, no kura bija gāzts pirms diviem gadiem. Līdzīgi Daugavpilī «jaunais mērs» ir pirms gada gāztais Saskaņas Andrejs Elksniņš. Liepājā pārmaiņas arī nav sensacionālas — Jānis Vilnītis no Latvijas Reģionu apvienības zaudējis domes priekšsēdētāja amatu, bet viņa vietā nākušais Gunārs Ansiņš ir no pilsētas ilgvaldītāja Ulda Seska Liepājas partijas.

Sen amatos ir un arī turpmāk paliks Jānis Rozenbergs (JV) Cēsīs, viņa partijas biedrs Raimonds Čudars Salaspils novadā, Gunārs Upenieks (ZZS) Krāslavā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu