Zaļumi no «mašīnas» • IR.lv

Zaļumi no «mašīnas»

Uzņēmuma Broccoli-Global vadītājs Rinalds Trukšs stāsta, ka tehnoloģijas šajā sfērā attīstoties ārkārtīgi strauji: «Situācija ir apmēram tāda kā ar datoriem 90. gados, kad tu nopirki datoru un drīz tas jau bija pavisam vecs.» Foto — Gints Ivuškāns
Mārtiņš Galenieks

Kādā Pārdaugavas noliktavā, pārbūvētā kravas konteinerā, cits virs cita plauktos aug baziliks, salāti un citi stādi, ko aprūpē mākslīgais intelekts. Izklausās nedaudz futūristiski, bet ir gana reāli. Vertikālā lauksaimniecība sola vienlaikus ekoloģisku un izdevīgu atbildi aizvien pieaugošajam pilsētnieku pārtikas patēriņam

Urbānās lauksaimniecības uzņēmuma Broccoli-Global ražotne noslēpta kādā lielā industriālā teritorijā Pārdaugavā. Ierodamies tur nedaudz agrāk, nekā norunāts, un, kamēr gaidām saimnieku, nekas neliecina, ka šajā saules sakarsētajā asfalta un betona tuksnesī, kur pie angāriem ik pa brīdim piestāj automašīnas, lai kaut ko iekrautu vai izkrautu, jelkas varētu vispār augt. Kur nu vēl ekoloģisks un veselīgs!

«Mēs sākotnēji gribējām to darīt Andrejsalā, taču būvvalde neļāva, jo tur zeme nav paredzēta lauksaimniecībai. Bet mašīna izskatās šādi,» pēc dažām minūtēm piebraucis, ar tālvadības pulti verot vaļā kāda angāra durvis, stāsta uzņēmuma vadītājs Rinalds Trukšs, rādot uz lielu, baltu metāla konteineru. «Tagad ir jauna dome un būvvalde ir pretimnākoša, un nākamo plānojam likt kaut kur ārā. Protams, ja to liek ārā, to iespējams apdarināt ar koku, padarīt smukāku.»

Tas ir standarta 40 pēdu konteiners, skaidro Rinalds. Pārbūvēts un pielāgots, ar nosiltinātām sienām, kas ļauj cauru gadu tajā uzturēt noteiktu temperatūru, aprīkots ar elektroniku, speciālu apgaismojumu un ogļskābās gāzes baloniem — tas viss paredzēts, lai konteintera iekšienē uzturētu augiem optimālu vidi. Pirms dodamies iekšā, jāuzvelk kājās bahilas, lai ar kurpēm neievazātu kaitēkļus. 

Bērnudārzā garākas dienas

Vertikālā lauksaimniecība pasaulē attīstās divos virzienos. Viens no tiem paredz izmantot milzīgas novārtā pamestas telpas pilsētvidē. Taču tas prasa lielus ieguldījumus, kā arī nozīmē paaugstinātu risku, ja dārzniecībā iemetas kāds kaitēklis. Otrs, ko izvēlējušies arī Broccoli-Global, ir šāds nelielu modulāru konteineru dārzniecības modelis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu