Rakstniecība un dārzniecība • IR.lv

Rakstniecība un dārzniecība

2
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Romānā Laika rēķins Ilze Jansone ir pārstādījusi dzimtajā zemē līdz šim plaši nezināmas rakstnieces dzīvi

Ko gan mēs varam zināt par otru cilvēku? Kādā pasākumā satiktu, pēc nacionālās piederības vai kādām citām pazīmēm par «savējo» ieskaitītu, darba dēļ iepazītu. Emocionāli dziļa tekstu kopa žurnāla Jaunā Gaita 1981. gada 3. numurā, rakstniecei Ilzei Šķipsnai aizejot, atzīstas šādā nespējā izzināt otru un vienlaikus spēj pateikt ko cilvēciski būtisku. 

«Tikāmies Ņujorkas sirdī, Menhetenā, dārza restorānā, ielu artērijām strauji pulsējot apkārt. Garšoju zemenes, viņa malkoja baltvīnu. Reizēm kūpināja cigarello,» raksta Aija Kraujiete. «Mēs atrodam sevi draugu spoguļos» — dzejniece Astrīde Ivaska. 

Visvaldis Reimanis uzdod jautājumu: «Kas rakstīs monografiju? Tam drošsirdim būs darīšana ar unikālu latviešu literāti. Jo viņa, piemēram, agrās jaunības atklāsmes pārdzīvoja kā īstena dievture; starp viņas pēdējiem tuvākajiem draugiem bija katoļu priesteris; viņa «zināja visu» par sumēriešu saules koku; bija izlasījusi un izdzīvojusi Upanišadas; referējusi par budisma īkonografiju mākslas un rakstu zinātāju konferencē Amerikas apjomā. Darbā spēja lietot astoņas valodas.»

Uz Visvalda Reimaņa tieši pirms 40 gadiem uzdoto jautājumu tagad ir atbilde:  monogrāfiju par Ilzi Šķipsnu latviešu literatūras projektā Es esmu… šobrīd raksta literatūrzinātniece Olga Seņkāne. Savukārt nesen iznākušais Ilzes Jansones romāns Laika rēķins ir jau piektais latviešu literatūras projektā, kurā plānoti romāni un monogrāfijas par 13 latviešu literatūras 20. gadsimta personībām. Līdz ar to ir gūta zināma pieredze, kādā veidā rakstnieks ar viņa rīcībā esošajiem instrumentiem var iemiesoties mūžībā aizgājuša kolēģa ādā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu