Mēra krēsls miglā tīts • IR.lv

Mēra krēsls miglā tīts

3
Aivars Lembergs. Foto — LETA
Baiba Kļava, Māra Miķelsone, Pauls Raudseps

Lembergs nonācis juridiskā un politiskā labirintā, caur kuru varētu būt grūti nokļūt līdz mēra krēslam

Jūra bango, vēji pūš, bet jau vairāk nekā 30 gadus Ventspilī nemainīga un nesatricināma bija Aivara Lemberga atrašanās pilsētas domes priekšsēdētāja krēslā.

Tā tas bija līdz šī gada 1. jūlijam, kad sanāk domes jaunais sasaukums, un nav skaidrs, vai Lembergs mēra amatā varēs atgriezties. Viņa izredzes jau astoto reizi pēc neatkarības atgūšanas tikt ievēlētam par pilsētas galvu nopietni sarežģījuši divi būtiski šķēršļi: 5. jūnija vēlēšanu rezultāti un februārī pirmās instances tiesas pieņemtais spriedums apjomīgajā krimināllietā, kurā Lembergam piespriesti pieci gadi cietumā un viņš tika apcietināts tiesas zālē. Ne viens, ne otrs atsevišķi, visticamāk, viņam neliegtu ierastā goda izrādīšanu no domes vairākuma, bet abi kopā veido sarežģītu rēbusu, kura risinājums galu galā var izrādīties Lembergam nelabvēlīgs.

Bez Lemberga nav vairākuma

Šī gada pašvaldību vēlēšanās Ventspilī, kā jau ierasts, uzvarēja Lemberga partija Latvijai un Ventspilij (LuV), tomēr rezultāts bija sliktākais tās pastāvēšanas vēsturē — 54,3% balsu, kas nodrošināja partijai tikai septiņus no domes 13 deputātu mandātiem. Par spīti apcietinājumam, Lembergs startēja vēlēšanās kā partijas saraksta pirmais numurs un bez grūtībām tika ievēlēts. 

Ja viņš nebūtu cietumā, ar LuV vienas balss vairākumu pietiktu, lai partija Lemberga vadībā varētu turpināt valdīt savā ierastajā stilā. Taču, lai gan viņš varēja kandidēt, piedalīties pašvaldības darbā viņš šobrīd nevar, jo cietuma noteikumi liedz ieslodzītajiem izmantot internetu, kurš ļautu attālināti pieslēgties domes sēdēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu