Darīts viss, ko varējām • IR.lv

Darīts viss, ko varējām

Raimonds Zukuls. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Vai Latvija gatava pārmaiņām, ka no 1. jūlija būs jādeklarē un jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis par jebkuru paku, kas ES ienākusi no trešajām valstīm, stāsta VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls

Pašiem savs NASA centrs! Tā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldē ar smaidu dēvē Riska vadības daļu, mūsdienīgu biroju VID galvenajā ēkā Rīgā. Telpā, kur nedrīkst ne fotografēt, ne filmēt, pie sienas piestiprinātajos ekrānos redzams, kas šobrīd notiek visos Latvijas muitas punktos. 

Vidēji katru no tiem ik dienu caurbrauc 200—300 kravas mašīnu, un starp tām vienmēr būs kāds blēdis, kas mēģinās valstī ievest kontrabandu. Vidēji 20—40% no visām kravas mašīnām, kas šķērso robežu, dodas uz skenēšanas pārbaudi. To, kuras tās būs, nosaka riska vadības sistēma. Eksperti «NASA centrā» šos skenējumus pārbauda. Analītiķiem jābūt gan vērīgiem, gan asprātīgiem, lai viltībā pārspētu kontrabandistus, kuri kļūst jo dienas, jo radošāki. Cigarešu paciņas tiek gan ieslēptas beramās kravās, gan ielietas betonā. Jau divus gadus pārbaudes tiek veiktas attālināti no Rīgas, nevis muitas punktos uz vietas, un atklāto kontrabandas preču apjoms pieaudzis uz pusi. 

Muitas šefs Raimonds Zukuls ar šo nodaļu un tās veikumu ir lepns. Kā gan nelepoties! Pat man jāatzīst, ka šie analītiķi ik dienu veic Šerloka Holmsa cienīgu izmeklēšanu, kas turklāt ir daudz plašāka nekā tikai skenēto attēlu pārbaude.

Kad sēžamies pie platā VID konferenču zāles galda un iemalkojam kafiju, Muitas pārvaldes direktors atklāj — 1. jūliju gaida ar bažām. «Pozitīvām bažām,» viņš piebilst. Gara auguma, smaidīgs un laipns, VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jautājumos stāsta, ka darījis, ko spējis, lai sagatavotos pārmaiņām, kas stāsies spēkā visā Eiropas Savienībā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu