Vīrusa vasara • IR.lv

Vīrusa vasara

Pauls Raudseps

Valdībai jūlijā ir tikai viens uzdevums — panākt, lai cilvēki vakcinējas

Lejupslīdoša līkne iemidzina. Pēdējā mēneša laikā strauji krītošā saslimstība ar Covid-19 un gandrīz katrā valdības sēdē pieņemtie ierobežojumu atvieglojumi varētu radīt sajūtu, ka šis gads būs tāds pats kā pērnais — ar mierīgu, no saslimšanas relatīvi brīvu vasaru.

Tie ir bīstami maldi.

Nu jau daudzi būs dzirdējuši par jauno SARS-CoV-2 vīrusa delta variantu, kuru pirmo reizi identificēja Indijā pagājušā gada beigās. Bieži dzirdam, ka tas ir lipīgāks par līdz šim izplatītajiem vīrusa variantiem, taču lielākajai daļai cilvēku ir grūti iztēloties, ko nozīmē, piemēram, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ESPKC) brīdinājums, ka delta variants ir par 40—60% lipīgāks par pērn Lielbritānijā identificēto alfa variantu, kurš savukārt esot apmēram par 75% lipīgāks nekā sākotnējie vīrusa varianti, kuri no Uhaņas apceļoja pasauli.

Labāk to saprast palīdz epidemioloģe Zoī Haida (Zoe Hyde), kura The Guardian raksta, ka ar sākotnējo variantu saslimis cilvēks vidēji varētu inficēt divus vai trīs cilvēkus, ar alfa variantu inficētais — četrus cilvēkus, bet ar delta saslimušais — sešus cilvēkus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu