Kas spīd, tas paliek • IR.lv

Kas spīd, tas paliek

Nora Ikstena. Ūdens mirdzēšana. Dienas Grāmata, 2021.
Jūlija Dibovska, Domuzīme

Acs redz, kā roka paņem mazu, jauku, tumšu grāmatu ar krāsainām švīkām, un paliek sentimentāla. Vai atceries, kā Nora Ikstena rakstīja 90. gados? Toreiz viņas pirmajā krājumā Nieki un izpriecas (1995) bija stāsts par vīru, vārdā Pīpe, kurš taisīja «mazos puķu mauzolejus», liekot plūktus ziedus zemē, virsū stikls, smiltis, tad kasīja nost, jo tā bija «izstādes atklāšana», un teica: «Vai tad tu neredzi, ka viņas ir norautas un saspiestas zem stikla? Bet ļoti daudz kas šajā pasaulē stipri cieš, lai kādam būtu labi…»1 Man šķiet, ka puķu mauzolejs ir spēcīgs tēls gan toreizējai, gan tagadējai rakstniecei Norai Ikstenai, kas arvien meklē izeju no literāras šaurības, tajā pašā laikā sevi skaisti ieslogot tajā. Jo kādam jābūt slikti, lai kādam citam būtu labi.

Acs joprojām sentimentāla. Vai atceries, kā pa galvu blieza Dzīves stāsti (2004), kas nostiprināja «černuhas» jeb melno, skarbo, psiholoģisko dzīves stāstu latviešu literatūrā? Pēc gabaliņa par Nadeždu, ceļmalas prostitūtu, nevarēji nakti aizmigt. Tagad šādi «dzīves stāsti» ir pamatā šodienas Janas Egles, Lauras Vinogradovas, Daces Vīgantes un pat Sabīnes Košeļevas prozai. Skarbi, patiesi, dažreiz ar smīniņu. 

Acs, attopies! Ūdens mirdzēšana nav stāstu krājums, bet gan romāns, turklāt, iespējams, vairāk rada Noras Ikstenas Dzīves svinēšanas (1998) un, jo vairāk, Jaunavas mācības (2001) intonācijai, lai gan nācis pēc Dzīves stāstiem līdzīgi un spēcīgi reālistiskā romāna Mātes piens, kas iepaticies ārzemju izdevējiem. Rakstīt romānu pēc Mātes piena gan ir riskanti. 

Varbūt tāpēc Ūdens mirdzēšana ir kā dzīvi apliecinošs mauzolejs, kas būvēts ne gluži uz vēstures drupām, bet it kā tekot līdzi garīga un fiziska ceļojuma vēja plūsmai no Kristīnes Ulbergas romāna Kariete uz Santjago (2020). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu