Apkārt pasaulei • IR.lv

Apkārt pasaulei

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Piecas senas saulgriežu receptes, ko nogaršot gada īsākajā naktī

Vasaras saulgriežos, kas dažās valstīs tiek atzīmēta kā Svētā Jāņa Kristītāja diena, arī citviet pasaulē galdā ceļ apaļus raušus un kreftīgus zivju un gaļas ēdienus, kas ļauj dancot un svinēt līdz pat rīta ausmai.

Zviedrijā 

Vasaras saulgriežus jeb Midsommar tradicionāli svin piektdienā starp 20. un 25. jūniju. Līdzīgi kā Latvijā, neatņemamas svinību sastāvdaļas ir puķu vainagi, ugunskurs, jautri danči un svētku galds. Uz tā jābūt jaunajiem kartupeļiem, zemeņu kūkai (vai vienkārši zemenēm ar putukrējumu) un marinētai siļķei, kas no mums pierastās atšķiras ar saldenu garšu.

Zviedru marinētā siļķe (Inlagd Sill)
Marinādei vajadzēs 160 ml cukura, 120 ml galda etiķa, 12 melnos graudu piparus, 10 smaržīgos piparus, 10 krustnagliņas, 3 lauru lapas, 2 nelielus sakapātus sarkanos sīpolus, vienu sasmalcinātu burkānu un pusi smalki sagriezta jaunā sīpola (loka baltās daļas). Cukuru kopā ar etiķi un 240 ml ūdens vāra dziļā pannā aptuveni divas minūtes, līdz tas izkusis, noņem no uguns, iemaisa garšaugus un sīpolus un ļauj atdzist. Pievieno 350 gramus sālītas siļķes filejas, kas uz nakti izmērcēta ūdenī un pēc tam nosusināta. Nosedz trauku un liek nostāvēties uz 72 stundām. 

Gatavo siļķi nosusina, sagriež gabaliņos un pasniedz apkaisītu ar lociņiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu