Liktenīga kļūda? • IR.lv

Liktenīga kļūda?

Uhaņas Virusoloģijas institūta vadošā pētniece Ši Dženli kopš pandēmijas sākšanās izvairās no uzmanības. Foto — Scanpix
Eva Do un Lili Kou, © The Washington Post

Vēlreiz sākot izmeklēt teoriju par to, ka koronavīrusa avots varētu būt laboratorija, papildu uzmanība pievērsta kādam sikspārņu pētniekam un piedzīvojumu meklētājam no Uhaņas un šajā pašā pilsētā strādājošajai «Betvumenei»

Videoklipā redzams, ka pētnieki rāpjas pa alas sienu, pie viņu ķiverēm piestiprinātie lukturi izstaro spocīgi zilu gaismu. «Ja āda nav pasargāta, tā viegli var nonākt saskarsmē ar sikspārņu ekskrementiem un piesārņotām vielām, un tas ir ļoti bīstami,» saka Tiaņs Dzjuņhua, viens no sikspārņu medniekiem. «Mums būs jādzīvo alā vairākas dienas.» Ierakstā skanošā mūzika pastiprina dramatismu. «Te nav tālruņa signāla, nav piegāžu. Tas ir patiešām biedējoši.»

Šo video sagatavoja Ķīnas Nacionālā zinātnes pārvalde, un 2019. gada 10. decembrī tas tika demonstrēts gan valsts televīzijā CCTV, gan izplatījās sociālajos tīklos. Profesionāli sagatavotā sižeta mērķis bija popularizēt Ķīnu kā vienu no pasaulē vadošajām vīrusu pētniecēm. Vienlaikus tas deva retu iespēju uzzināt, kādos apstākļos strādā vietējie zinātnieki. Ēterā tas parādījās aptuveni ap to pašu laiku, kad Uhaņas pilsētas slimnīcās sāka ierasties pirmie pacienti ar mīklainu elpvadu saslimšanu.

Ierakstā redzams, ka Tiaņs un viņa komanda no Uhaņas Slimību kontroles un prevencijas centra ķer pakavdeguna sikspārņus un pundursikspārņus un vāc izkārnījumu paraugus, lai identificētu jaunas sikspārņu pārnēsātas slimības un ķertos pie atbilstošu vakcīnu izstrādes. Tiaņs norāda, ka šajā darbā jābūt ļoti piesardzīgiem. «Cenšoties atklāt jaunus vīrusus, inficēšanās ir mūsu pašu vislielākais risks,» viņš saka, jau laboratorijā cilājot savākto paraugu flakoniņus. Taču viņam mugurā nav pilnā aizsargtērpa.

Šis videoieraksts, iespējams, ir daudz nozīmīgāks ar to, ko tas nemaz neparāda. Jo ārpus Ķīnas nav zināms, kādi dati tika savākti Uhaņas centra rīkotajā ekspedīcijā. (Šī pati iestāde bija atbildīga par sākotnējiem pandēmijas apkarošanas pasākumiem.) Pētnieku komanda nav publiski paskaidrojusi, vai tā vispār alā atrada jelkādus jaunus vīrusus. Nav pat zināms, kad šī misija notika. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu