Budēļi Jāņos • IR.lv

Budēļi Jāņos

Aivars Ozoliņš

Šlesera mēģinājums taisīt partiju atgādina, ka oligarhu laiki Latvijā beigušies

Saulgriežu laikam šovasar būs aizgājuša laikmeta atskaņu pieskaņa. Krūmos aiz Jāņu ugunskuriem un gar pirtiņu pakšiem čabināsies un grabināsies kādreiz vareno oligarhu rudens budēļi. Trijotnes jaunākais pat mēģina savākt ķekatu pulciņu, lai paūjina par viņu no Latvijas politikas pagātnes vistumšākā gadalaika.

21. jūnijā Ekonomisko lietu tiesa sāks skatīt otro digitālās televīzijas krimināllietu, kurā par krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu apsūdzēti Andris Šķēle un Ainārs Šlesers. Bet 22. jūnijā Rīgas apgabaltiesā būs pieejams pilnais spriedums Aivara Lemberga krimināllietā, kurā viņam februārī pirmajā instancē piespriests piecu gadu cietumsods un mantas konfiskācija.

Lemberga advokāti, nav šaubu, uzreiz sāks gatavot pārsūdzību. Šķēle tup kluss, toties viņa Andrejsalas pārinieks Šlesers nekad nav bijis īpaši gudrs. Kad prokuratūra martā abiem uzrādīja apsūdzības smagos kriminālnoziegumos, oligarhs pastarītis plātīgi izbļaustījās, ka «es nopietni domāju», bet pagājušo ceturtdien feisbukā jau vēstīja, ka izdomājis samest mums visiem pastkastēs avīzi, kuras pirmajā lappusē internetā pats pozē sīciņš pie varena buldozera. Drīz viņam būšot arī «pilnīgi jauna partija», kurā viņš saaicināšot ar «esošo situāciju valstī» neapmierinātos.

Šleseram līdzīgu neapmierinātu «pilnīgi jauno» varētu pietikt pat vairākām sīkpartijām. Viņa un Šķēles lietā apsūdzēti kopā deviņi, pirmajā digitālajā lietā uz apsūdzēto sola sēdās divdesmit, un tie ne tuvu nav vienīgie procesi, kuru dalībnieki nejūtas apmierināti. Taču avīzes projektā izrādītie atbalstītāji ir drīzāk no politikas muzeja fosiliju ekspozīcijas, turklāt ne gluži visi ir tiesāti vai apsūdzēti. Tomēr tikai daži ir gatavi tūlīt mesties zem buldozera.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu