Džonatans Miks Melgalvis, olimpiāžu medaļnieks • IR.lv

Džonatans Miks Melgalvis, olimpiāžu medaļnieks

«Man patīk urbties dziļi. Ja interesē un daudz dara, ar laiku zināšanas galvā nāk arvien vieglāk,» saka Džonatans. Pagaidām salīdzinoši neiepazīta joma viņam ir mūzika. «Zinu, ka tur ir milzīgs teorijas blāķis apakšā, kas pats par sevi ir interesanti. Gribētu dziļāk papētīt!» Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Astoņpadsmit gadus vecā Džonatana Mika Melgalvja daudzpusība atgādina apgaismības laikmeta intelektuāļu degsmi izzināt pasauli. Šogad Džonatans piedalījies deviņās valsts mācību priekšmetu olimpiādēs un septiņās nopelnījis medaļu — zeltu ķīmijā, fizikā un filozofijā, sudrabu bioloģijā, kā arī bronzu vēsturē un angļu valodā. Turklāt maija izskaņā viņš izcīnījis arī bronzu starptautiskajā filozofijas olimpiādē.

Matemātikas olimpiādēs puisis piedalās kopš 5. klases, bet pa īstam olimpiāžu dzīve sākās vidusskolā. Arī pērn viņš ieguva starptautisku bronzu — ķīmijā. Džonatans atzīst — pietrūkst klātienes sacensību. «Tā ir viena no lietām, par ko pandēmijā visvairāk pārdzīvoju. Ceļošana un kultūras pasākumi reiz atsāksies, bet vidusskolas laiks ne.» Klātienes olimpiādes viņš paspēja izbaudīt 10. klasē un pusi no 11. klases. «Uzdevumi uz papīra rada pavisam citu sajūtu nekā ekrānā. Turklāt nav arī iespējas sastapt citus dalībniekus — zinātkārus cilvēkus, ar ko ir interesanti iepazīties un komunicēt.»

Džonatans apgalvo — viņa drīz absolvētā RTU Inženierzinātņu vidusskola ir vide, kur cilvēki ir daudzpusīgi un  interesējas par visu. Dažām olimpiādēm gatavojas intensīvāk. Piemēram, katru nedēļu vairākas stundas pasniedzēju pavadībā skolēni risina ķīmijas olimpiāžu uzdevumus. Taču uz visām olimpiādēm skolēnus neskubina — gan Džonatans, gan daudzi viņa skolasbiedri pēc sava prāta izvēlas izmēģināt spēkus dažādās jomās.

Klišejiski panākumus mēdz mērīt «talanta un darba proporcijā», taču Džonatans uzskata — noteicošais faktors ir vide. «Ja kaut kas interesē, tad to attīstīt ir dabiski. Un vide ir tā, kas šo interesi veicina.» Puisis ir pateicīgs mammai rakstniecei Ievai Melgalvei, kas no puiša agras bērnības bijusi kā atslēga, lai iepazītu interesantus un zinošus cilvēkus no viņas plašā paziņu loka. «Vienmēr viesos ir nākuši rakstnieki, ķīmiķi un citu jomu pārstāvji.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu