Es iekļuvu virpulī • IR.lv

Es iekļuvu virpulī

4
Elīna Maligina jeb Helen Ora. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Elīna Maligina vai Helen Ora? Abas atbildes ir pareizas. Ar jaunu režisores pseidonīmu pieteiktā filma Panika iekļuvusi prestižajā Ansī animācijas festivālā. Šovasar iznāks arī tāda paša nosaukuma grāmata, kurā māksliniece reflektē par savu dzīvi

Sievišķīga un melodiska balss pretstatā zēniskajam veidolam. Mati centimetra garumā, plēstie džinsi ap ceļgaliem nobārstīti pērlītēm. Elīna Maligina (34) studijā Rīgas centrā sagatavo kafiju. Pati parasti dzerot melnu, tāpēc ledusskapī no piena produktiem aizķēries tikai meitas Hannas iemīļotais saldējums Ben & Jerry’s. Astoņgadniece  uz vairākām dienām aizceļojusi pie tēta Dž. Dž. Džilindžera, mamma var strādāt. Gaisā vējo cigarešu smarža.

Elīna ir draudzīga, tieša. Ātri pārejam uz «tu», lai arī iepriekš neesam tikušās. Piesēžam līdzās lielam Apple datoram, ar kuru animators Reinis Kalnaellis montējis kadrus filmai Panika. 

«Small nation big animation (maza nācija — liela animācija),» namamāte citē kolēģi. Kalnaeļļa producētās, bet Maliginas zīmētās un režisētās kustīgās bildes iekļuvušas Eiropā nozīmīgākā Ansī animācijas filmu festivāla konkursa programmā Off-Limits Short Films in Competition. 

Latvijas vārds Ansī sāk kļūt par vērtību. 2019. gadā jaunais režisors Gints Zilbalodis par savu pirmo pilnmetrāžas animācijas filmu Projām (Away) saņēma galveno balvu konkursa programmā Contrechamp. Pēc Jaņa Rozentāla mākslas skolas beigšanas viņš Latvijas Mākslas akadēmijas vietā izvēlējās vienatnē taisīt animāciju. Bet Maliginas mākslas izglītība aprobežojusies tikai ar Rīgas Centra Daiļamatniecības pamatskolu un brīvklausītājas pieredzi Mākslas akadēmijā. Viņas ielaušanos animācijas elitē kinokritiķe Daira Āboltiņa LTV raidījumā Kultūrdeva klasificēja kā «milzīgu, pat sensacionālu sasniegumu». Ansī festivālā Francijā, kas risināsies no 14. līdz 19. jūnijam, vienā programmā ar Paniku par balvu sacentīsies astoņi darbi: arī no Francijas, Austrijas un Dienvidāfrikas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu