It kā šķirti, bet kopā • IR.lv

It kā šķirti, bet kopā

9
Ilze Vēbere, Inese Liepiņa, Re:Baltica

Satversmes tiesas lēmums, ka pret vardarbību ģimenē vērstā Stambulas konvencija atbilst Satversmei, atņem juridiskus argumentus tiem, kuri jau piecus gadus pretojušies tās pieņemšanai un ratifikācijai. Taču galīgais vārds pieder Saeimai. Šajā cīņā konvencijas pretinieki var rēķināties ar spēcīgu baznīcas atbalstu, kas liek jautāt, cik reliģija ir šķirta no valsts

Stambulas konvencijas parakstīšana 2016. gadā nenāca viegli. Latvija bija palikusi pēdējā Eiropas Savienībā, kas to vēl nebija izdarījusi. Baznīcu atbalstīts, pret to cīnījās toreizējais tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA). Aizgāja pat tik tālu, ka viņa vadītā Tieslietu ministrija (TM) bez konkursa pasūtīja pret konvencijas ratifikāciju vērstu «juridisko analīzi», kuras autori atrada pēc izteikumiem sociālajos tīklos. Tas Latvijas politikā bija kas nepieredzēts. (Rasnačs no intervijas atteicās, jo kopš aiziešanas no politikas ar žurnālistiem nerunājot.)

Beigās Māra Kučinska (ZZS) vadītās valdības vairākums konvencijas parakstīšanu atbalstīja, bet līdz Saeimas apstiprinājumam tā nenonāca. 2018. gada janvārī, kad to vajadzēja apspriest valdības komitejā, tā no darba kārtības pazuda. 

Četru kristīgo konfesiju — katoļu, luterāņu, baptistu un pareizticīgo — līderi, aicinot Latvijā neakceptēt konvenciju, pauda, ka tā necīnās ar patiesajiem vardarbības cēloņiem, bet tajā iekļautie formulējumi apdraud tradicionālo sieviešu un vīriešu identitāti. Gan ZZS, gan NA, kas iebilda pret konvencijas ratifikāciju, argumentus balstīja baznīcas nostājā. 

Konvencija palika guļam atvilktnē Labklājības ministrijā, jo tai nebija Saeimas vairākuma atbalsta. To nekustināja arī nākamās valdības labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu