Digitāli pieklājīgs • IR.lv

Digitāli pieklājīgs

Zīmējums — Freepik
Marija Leskavniece

Vai pandēmijas gads ir mainījis priekšstatu par to, ko nozīmē pieklājība digitālajā vidē? Gan jā, gan nē. Lai jūsu vēstījums taptu uztverts ar datora ekrāna starpniecību, jāpārzina netiķetes smalkumi


Konsultē reputācijas vadības un sabiedrisko attiecību vadītāja un publiskās runas trenere Dagnija Lejiņa

No angļu valodas atvasinātais vārdiņš «netiķete», kas salipināts no vārdiem «tīkls» (net) un «etiķete» (etiquette), latviešu valodā raisa asociāciju ar noliegumu. Un vismaz pandēmijas sākumā šķita, ka digitālā vide tiešām piedos vairāk kļūdu un neizdošanos nekā reālā komunikācija. 

Strauji mainoties apstākļiem un daudziem no lietišķām biroja telpām pārceļoties uz kaut kur dzīvokļa stūrī izkarotu «mājas biroja» vietiņu, šķita tikai normāli videokonferencē aiz sarunbiedra muguras pamanīt aizdipinām bērnu. Vai runātāja sejai ekrānā aptumšoties līdz ar saules rietu, jo vienīgais gaismas avots ir priekšā esošais logs. Nu jau ir pagājis pietiekami ilgs laiks, lai pielāgotos. «Mēs dzīvojam eksperimentu laikā,» saka Dagnija Lejiņa. Iespējams, pēc gada digitālās pieklājības normas jau būs mainījušās. Bet nemainīgi aktuāls būs jautājums — kā spēt būt iesaistošam un interesantam arī virtuālajā vidē? Jeb kā veiksmīgi nodot savu vēstījumu pasaulei?

Bez tehniskām ķibelēm

«Tu man rausties!» Līdz pandēmijai reti sanāca dzirdēt šādu apgalvojumu. Pat ja sarunbiedram nācās cīnīties ar kādu runas defektu, uz to norādīt nebija korekti. Bet nu tādi teicieni kļuvuši par ikdienu, jo atzīt tīkla pārrāvumus nav nekas nepieklājīgs. Toties par pieklājības normu digitālajā komunikācijā tiek uzskatīts kvalitatīvs interneta pieslēgums. Ideālā variantā tas ir tīkla kabelis, jau nedaudz lielāku risku sarunai radīs Wi-Fi pieslēgums. Bet, pieslēdzoties ar mobilo internetu, ir daudz lielāka iespēja, ka svarīgu sarunu pārtrauks, piemēram, negaidīts zvans. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu