Telefons kļuvis par maku • IR.lv

Telefons kļuvis par maku

Zīmējums — Freepik
Jānis Vēvers

Banku un finanšu tehnoloģiju uzņēmumu izstrādātās mobilās lietotnes ļauj viegli pārskaitīt draugam naudu par nopirkto kafiju vai norēķināties par ceļa malā iegādātām ogām

Vai, liekot pa kabatām naudasmaku, telefonu, mājas un automašīnas atslēgas, kādreiz prātā ir iešāvusies doma samazināt līdzi nēsājamo mantu daudzumu? Tā nebūt nav nesasniedzama nākotne. Jau tagad uzņēmīgi cilvēki pamanījušies sakārtot dzīvi tā, lai no mājas izietu tikai ar viedtelefonu rokā. Dažu automašīnu atslēgu funkciju spēj pārņemt mobilā lietotne, mājas durvis var atdarīt ar pirkstu nospiedumu lasītāju vai koda ievadīšanu, un maksāšanu nu jau pilnībā spēj uzņemties gudrais tālrunis. Ne tikai norēķinus veikalā, bet arī rēķinu apmaksu un naudas pārskaitījumu par dāvanu kolēģim vai pusdienu naudu bērniem.

Pārskaitījums no viena konta uz citu, izmantojot mobilo lietotni, ir gana ērts un noderīgs arī mazajā biznesā. Ja pa rokai nav mobilā maksājumu termināļa, nepieciešamo summu klientam var nosūtīt kā maksājuma pieprasījumu, ko nekavējoties arī iespējams apmaksāt.

Šādu lietotņu jau ir gana daudz, un kopumā to lietošana ir vienkārša. Vienas jāpiesaista pie bankas konta (šādu taktiku parasti izvēlas universālās bankas), citām var pievienot maksājumu karti. Šo pieeju iecienījuši finanšu tehnoloģiju uzņēmumi, kuri organizē maksājumus, taču paši klientu naudu neuzglabā.

Lai pārskaitītu naudu ar kādu no lietotnēm, vispirms zināmi sagatavošanās darbi jāveic pašam, un dažos gadījumos tos jābūt veikušiem arī pārējiem darījumos iesaistītajiem. Tas attiecas gan uz banku, gan fintech uzņēmumu piedāvājumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu