Bez kotletīna • IR.lv

Bez kotletīna

Pērn lielu popularitāti sociālajos tīklos iemantoja sērpiepe jeb «meža vista», kad daudzi dalījās ar attēliem, kā tā izskatās, gan vēl pie koka būdama, gan jau pagatavota. Ar vistu šo sēni saista struktūra, it īpaši, ja to pagatavo līdzīgi kā putnu gaļu. Piemēram, izklapējot ar gaļas āmuriņu un cepot panējumā kā karbonādi
Marija Leskavniece

Meža vistas karbonādes un maizeskoka plovs — meklējam neparastas gaļas ēdienu alternatīvas vasaras mielastiem

Kreptīgs. Tā ir sajūta, ko meklēt maltītē, kad izsalkums nomācis prātu un gribas kārtīgi paēst. Līdzīgu sajūtu raksturo no japāņu valodas aizgūtais vārds «umami», ko lieto par vienu no piecām pamatgaršām — sāļumu, kas tomēr vienlaikus ietver arī sāta sajūtas rašanos. «To ir ļoti grūti raksturot,» atzīst Marta Turkopule, nevalstiskās organizācijas AUGam pārstāve. Viņi velta savu laiku un enerģiju, lai popularizētu augu valsts uzturu un parādītu, ka ēst vegāniski var būt ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi.

Maldīgs ir priekšstats, ka tikai gaļa var radīt aprakstīto garšu buķeti. «Pašai gaļai, piemēram, ja to tikai novārītu, nav izteiktas garšas. To rada garšvielas,» saka Marta. Tas nav nekāds īpašais «kotletīns», kas rada sātu un pazīstamo garšu, viņa smejas. Tieši tāpat garšas var pievienot dažādiem augļiem, dārzeņiem un pākšaugiem. Tas, ko drīzāk vērts meklēt augu valsts produktos, ar kuriem gribas aizstāt gaļu vai zivis uz sava galda, ir tekstūra — lai ēdot tie atgādinātu pazīstamos produktus. Bet garšas ziņā drīzāk derēs neitrālie augļi vai dārzeņi, kas labi uzsūc citas ēdiena komponentes, — džekfrūts jeb Indijas maizeskoka auglis, baklažāns, dažādas sēnes un citi.

Meklē olbaltumvielas!

Gaļai raksturīgo garšu var panākt, izmantojot kūpinātas paprikas pulveri vai šķidro dūmu garšvielu, kas piešķirs ēdienam vēl izteiktāku kūpinājuma garšu. Derēs arī kāds tieši gaļai domāts garšvielu maisījums. Savukārt zivs jeb jūras garšu dos nori lapas, ko izmanto suši pagatavošanai. Arī sojas mērce piešķirs sātīgumu.

Jāpadomā arī par produktu uzturvērtību — šajā ziņā neapšaubāmi līderi ir dažādi pākšaugi, kas, tāpat kā gaļa, ļaus uzņemt daudz olbaltumvielu. Tāpēc, ja kādā ēdienā par gaļas vai zivju aizstājēju izvēlaties dārzeni ar mazāku uzturvērtību, to vērts papildināt ar pākšaugiem vai, piemēram, no raudzētām sojas pupām gatavoto tempi vai no kviešu miltiem tapušo seitanu. «Seitans ir brīnišķīgs produkts,» apgalvo Marta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu