Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pēc tam, kad tautas skaitīšanas dati atklāja krasu dzimstības samazināšanos, Ķīnas valdība atbalstījusi «trīs bērnu politiku». Gandrīz 40 gadus Ķīnā pastāvēja «viena bērna politika», kuras mērķis bija iegrožot iedzīvotāju skaita pieaugumu, un tikai 2016. gadā ģimenēm atļāva audzināt divus bērnus. Taču dzimstības rādītāji turpina sarukt, un tas vairo satraukumu par demogrāfisko krīzi, kuras rezultātā gados jauna darbaspēka trūkums nobremzēs ekonomikas izaugsmi, kamēr valstij nāksies uzturēt simtiem miljonu veco ļaužu. Foto — Scanpix

Eiropas Komisija pirmdien iepazīstināja ar vienotu pieeju pārvietošanās ierobežojumiem ES. Plānots, ka no 1. jūlija ES darbosies Covid-19 digitālais sertifikāts. Lai varētu brīvi ceļot, Brisele rosina atcelt ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētajiem, kā arī izslimojušajiem vai cilvēkiem ar negatīvu Covid-19 testu. Otrdien sāka darboties sistēma, kas ES dalībvalstīm ļaus saviem pilsoņiem izsniegt digitālās Covid-19 pases.

ASV prezidents Džo Baidens devis rīkojumu izlūkdienestiem trīs mēnešu laikā sagatavot ziņojumu par Covid-19 izcelsmi. Izlūkdienesti pašreiz ir sašķelti starp diviem iespējamajiem scenārijiem. Viens scenārijs ir vīrusa transmisija no dzīvniekiem uz cilvēkiem tirgū Uhaņā. Otrs scenārijs ir vīrusa noplūde no laboratorijas Uhaņā. Teorija pa vīrusa transmisiju no dzīvniekiem uz cilvēkiem tika plaši akceptēta pandēmijas sākumā, bet, laikam ritot, zinātnieki nav atraduši nedz sikspārņos, nedz citos dzīvniekos vīrusu, kas atbilstu SARS-CoV-2 ģenētiskajam raksturam. Ķīna noliedz, ka būtu atbildīga par pandēmijas izcelšanos. 

Briselē sākās tiesas prāva pret farmācijas kompāniju AstraZeneca, kuru Eiropas Komisija (EK) iesūdzēja par Covid-19 vakcīnu piegāžu nepildīšanu un kavēšanu. EK vēlas, lai uzņēmums maksā soda naudu 10 eiro dienā par katru vakcīnu, ja līdz jūnija beigām tas nepiegādās 20 miljonus vakcīnu. Tiesa spriedumu paziņos 25. septembrī. 

ASV paziņoja, ka noteiks sankcijas Baltkrievijai saistībā ar pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā pirms nedēļas un opozīcijas žurnālista aizturēšanu. 3. jūnijā stāsies spēkā ekonomiskās sankcijas pret deviņiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem, kas pieņemtas aprīlī pēc represijām pret protestētājiem. Baltais nams arī brīdināja ASV pilsoņus neceļot uz Baltkrieviju. Eiropas Raidorganizāciju apvienība piektdien lēma apturēt Baltkrievijas Televīzijas un radio kompānijas dalību organizācijā, bet NATO pirmdien paziņoja, ka Baltkrievijas diplomātiem ierobežota piekļuve NATO ēkai Briselē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu