Bioloģiskā Černobiļa? • IR.lv

Bioloģiskā Černobiļa?

1
Pauls Raudseps

ASV izlūkdienesti pārbaudīs, vai SARS-CoV-2 izsprucis no laboratorijas Ķīnā

Varbūt tomēr nebija vainīga sikspārņu zupa.

26. maijā prezidents Baidens uzdeva Amerikas izlūkdienestiem līdz augusta beigām padziļināti izpētīt Covid-19 izcelsmi. Paziņojumā Baidens citē dienestu līdzšinējos secinājumus, ka ticamas ir divas versijas — vai nu slimība radās no cilvēku kontaktiem ar vīrusa inficētiem dzīvniekiem, vai arī Covid-19 izraisošais SARS-CoV-2 vīruss sācis izplatīties pasaulē pēc negadījuma laboratorijā. «Divi dienesti sliecas piekrist pirmajai versijai, viens — otrajai, bet pārliecības līmenis visos gadījumos ir zems vai vidējs, un dienestu vairākuma vērtējumā nepietiek informācijas, lai vienu variantu uzskatītu par ticamāku par otru.»

Baidena paziņojums ir pārsteidzošs, pat nedaudz šokējošs, jo kopš Covid-19 pandēmijas sākuma gan medijos, gan zinātnieku kopienā dominējusi tieši pirmā, dabiskās izcelsmes versija. Pirms gada daudz tika rakstīts par veidiem, kā SARS tipa vīrusi pārceļo no sikspārņiem uz cilvēkiem, savukārt par «laboratorijas izcelsmi» visbiežāk runāja tie paši cilvēki, kuri brīdināja pret Bila Geitsa plāniem sačipot cilvēci. Tagad ASV prezidents, kurš uzsver nepieciešamību uzticēties zinātnei, būtībā pateicis, ka abas versijas ir vienlīdz iespējamas.

Kas mainījies?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu