Mūzika, kas ierakstīta latvieša DNS • IR.lv

Mūzika, kas ierakstīta latvieša DNS

Miķelis Putniņš
Alise Zita Zeidaka

Tā dzīvo cauri gadiem, atdzimst jaunās skaņās un aizkustina līdz skudriņām — 26. maijā sagaidot leģendārā komponista Imanta Kalniņa 80. dzimšanas dienu, vaicājam jauniem mūziķiem, kas viņa daiļradē ir tik īpašs

Miķelis Putniņš, grupas Ezeri līderis
Manas attiecības ar Imanta Kalniņa mūziku visciešāk ir izveidojušās pēdējo gadu laikā, bieži to izpildot un tā iepazīstot padziļināti. Ikreiz, kad pie tās atgriežos, arvien vairāk apbrīnoju.

Visi zinām, ka Kalniņam ir izdevies uzrakstīt spēcīgas un latviešiem svarīgas dziesmas, bet mani pārsteidz ne tikai viņa muzikālais talants, bet arī spēja izvēlēties jaudīgus tekstus un tos ietērpt neticami gaumīgā un joprojām stilīgā veidā. Viņa dziesmas spēj izdzīvot gadu desmitus, nezaudējot labskanīgumu un nozīmīgumu  — tā ir labas populārās mūzikas kvalitātes zīme! Iespējams, tāpēc, ka Kalniņš mūziku izvēlējies radīt par vienmēr aktuālām tēmām, bet tajā pašā laikā šķiet — viņa muzikālā valoda ir pārlaicīga. 

Tā nenoliedzami ir latviska. Vienkārši skan tā, kā neskan nekas cits, un man tas šķiet fenomenāli. Pirms gada man bija tas gods ciemoties pie Imanta, un šķita — viņš ir mierpilnā, harmoniskā stāvoklī ar sevi un pasauli. Prātā jauns, šī vārda vislabākajā nozīmē  — atvērts pasaulei. Man tas šķiet skaisti un iedvesmojoši, un novēlu šo harmoniju saglabāt!


Patrisha, 
dziedātāja
Manuprāt, Imanta Kalniņa dziesmās ir meistarīgi aprakstīti notikumi un sajūtas. Brīžiem šķiet — tā, ka šīs sajūtas spētu atpazīt tikai mēs, latvieši. Pirmā dziesma, kas nāk prātā, ir Viņi dejoja vienu vasaru man ļoti mīļa dziesma. Tā skan, un uzreiz rodas asociācijas ar Latvijas vasarām — iztēlojos ziediem pilnas pļavas, siltu sauli, laukus, koka mājas un senākus laikus. Dziesmas uzbur ļoti nostalģisku sajūtu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu