Aiz nomazgātiem logiem • IR.lv

Aiz nomazgātiem logiem

5
Kaspars Vanags. Foto — Reinis Hofmanis
Ieva Puķe

Pandēmijas laikā sācis vadīt Medicīnas vēstures muzeju, Kaspars Vanags uzņēmies misiju to atjaunot un pārveidot. «Redzu milzīgu atbildību muzeju uzlikt uz kājām»

Čīkstošs, nerestaurēts parkets. Padomjlaiku čehu sekcijas plauktā votīvs — dziedināšanas glezna, kādas kopš viduslaikiem var atrast katoļu baznīcās. Svētā Jaunava Marija ar bērniņu no debesīm noraugās uz slimnieku. Aiz rakstāmgalda pret sienu atstutēta otrādi apgriezta glezna, sociālistiskais reālisms. «Man patīk aizgrieztas gleznas, ķīļrāmis — redzi amatniecības «skunsti», redzi materiālus,» ierunājas Kaspars Vanags (50), Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors. Moderna dizaina āra krēslus uz eklektisma stilā celtā mierlaiku nama apbružātā balkona ieviesis par paša līdzekļiem. Apsēžas vienā no tiem, tērpies melnā treniņtērpā un baltās botās.

Pagājušā gadsimta 90. gados Spilves lidostā Vanags ar domubiedriem sarīkoja revolucionāru reiva ballīti, arī 1961. gadā izveidoto muzeju pārņēmis kā laika kapsulu. Blakus direktora kabinetam — ekspozīcija ar iestādes dibinātāja, profesora Stradiņa pasūtītajām vaska lellēm un mulāžām, kas laikā pirms interneta ļāva izskaidrot medicīnas manipulācijas. Otrā telpā: padomju kosmosa medicīnas kolekcija. Piemēram, skafandrs Jastreb, ar ko kosmonauts pārgāja no stacijas Sojuz-4 uz Sojuz-5. Izbāzta kucīte Černuška. Pēdējā no vairākiem desmitiem suņu, tā devusies kosmosā pirms Jurija Gagarina.

Gan Gagarina lidojums, gan Kaspara Vanaga vadītā iestāde šogad svin 60. jubileju. Tas esot bijis pilotprojekts idejai veidot PSRS publisku muzeju ķēdi, vērstu uz sabiedrības izglītošanu. Savulaik lielākais medicīnas muzejs visā padomijā propagandēja autoritāra režīma sasniegumus. Taču tagad ir fiziski un morāli novecojis, kļuvis par muzeju muzejā.

«Ekspozīcijas uzraudzes atpūtas telpa. Restauratora kabinets,» direktors rāda bildes ar apmeklētājiem slēptiem muzeja stūriem, kas kliedz pēc remonta. Ir sākta arhitektoniskā izpēte, Vanags uzaicinājis fotogrāfu Reini Hofmani fiksēt šā brīža situāciju mākslas fotostāstā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu