Mazie indīgie ziediņi • IR.lv

Mazie indīgie ziediņi

Marija Leskavniece

Pieci augi, kuriem mežā mest līkumu

Viegli sajaucami ar citiem, šķietami nevainīgi un nemanāmi — arī pie mums sastopami augi, kas, neraugoties uz necilo ārieni, var pat nonāvēt cilvēku. Kopumā Latvijā aug aptuveni 100 indīgo augu sugu. Lai nenotiktu nelaime, nekādā gadījumā nevajadzētu košļāt nepazīstamu augu lapas, saknes vai ogas. Lai brūklenes vai mellenes vietā neiekostu čūskogu vai maijpuķītes sārto ogu.

Indīgais velnarutks (Cicuta virosa) ir visindīgākais no Latvijā sastopamajiem augiem! Aug mitrās vietās, grāvjos, upju un ezeru krastos. Tam raksturīgs pētersīļiem līdzīgs aromāts, kas, tāpat kā tā saknes saldenā garša, var vilināt bērnus. Saindēšanās pazīmes — slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, siekalošanās, svīšana, ādas apsārtums, reibonis — parādās 15—90 minūšu laikā. 10—14 stundu laikā iestājas nāve.


Parastais velnābols
(Datura stramonium) — indīgi ir gan šī auga baltie ziedi un adatainie augļi, gan pārējās daļas. Bērniem nāvējošas var būt pat dažas auga sēklas vai lapiņas. Karstuma sajūta, miegainība, paplašinātas acu zīlītes un halucinācijas parādās 2—6 stundu laikā pēc saindēšanās. Velnābols aug gar dzelzceļiem, aizaugušās vietās, arī izgāztuvēs. 


Sosnovska latvānis
(Heracleum sosnowskyi) rada smagus apdegumus, ja tā sula nonāk saskarē ar ādu, kas pakļauta saules stariem. Tāpēc pēc saskarsmes ar latvāni āda pēc iespējas ātrāk jāmazgā ar ūdeni un ziepēm, jāsargājas no saules. Latvānis savulaik Latvijā ievests kā lopbarības augs un sastopams lauku malās, pamestos tīrumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu