Netuvojies mazuļiem! • IR.lv

Netuvojies mazuļiem!

Marija Leskavniece

Pēdējā laikā Latvijas mežos ir ne tikai vairāk lāču, bet arī atpūtnieku. Kā iemācīties citam ar citu sadzīvot netraucējot?

Lāču skaits Latvijas mežos tiešām palielinās, apstiprina Latvijas valsts mežu struktūrvienības LVM Rekreācija un medības direktors Egils Ozols. «Lāčus satikt ir iespējams, un šīs iespējas tikai pieaug,» viņš saka. Šobrīd tiek lēsts, ka Latvijā mīt ap 70 lāču. «Bet arī tādās valstīs kā Igaunija, kur lāču skaits ir krietni lielāks, cilvēki, protams, dabā pamana lāčus, bet nav dzirdēti gadījumi, kad lāči cilvēkiem būtu uzbrukuši.» Tomēr uz to paļauties nevajadzētu. Lācis ir plēsējs. Agresīvs. «Ja viņš jutīsies, ka var uzbrukt, to arī darīs. Sevišķi lāču māte, aizstāvot mazuļus. Tas ir pierādīts!» Tāpat arī vilki. «Viss, kas nav bīstams, var tikt izmantots pārtikā. Tā ir plēsēju filozofija,» saka speciālists. Tomēr šobrīd, kad Latvijā atļautas to medības, šie dzīvnieki lielākoties cilvēku uzskatīs par bīstamu un izvairīsies.

Lai gan pēc skata vispiemīlīgākie, tieši sastapšanās ar dzīvnieku mazuļiem mežā var izrādīties visbīstamākā. It īpaši, ja sanāk noiet no cilvēku iemītām takām. Maijs un jūnijs ir laiks, kad daudzu dzīvnieku mazuļi vēl ir pavisam mazi un mātei neseko. Sajūtot briesmas, māte var paslēpties, bet, visticamāk, būs kaut kur netālu un vajadzības gadījumā gatava savus bērnus aizstāvēt.

 «Kādreiz bija ļoti izplatīti, ka cilvēki atrada gan zaķēnus, gan stirnu mazuļus un domāja, ka tos vajag glābt. Bet būtībā dzīvnieciņi ir vienkārši noslēpušies un gaida atgriežamies savu mammu. Viņus nekādā gadījumā nevajag aiztikt un kaut ko darīt,» skaidro speciālists. Īpaši mežacūku mātes ir pietiekami agresīvas — aizstāvot mazuļus, tās var uzbrukt. Arī aļņu māte. 

«Dzīvnieki mežos, protams, ir. Un daudz. Satikt viņus var, bet lielākoties dzīvniekiem tomēr raksturīga krēslas aktivitāte — vakara stundas, nakts un agrais rīts. Tie ir brīži, kad viņus tiešām var satikt, bet tad savukārt cilvēku ir mazāk,» stāsta Egils Ozols. Turklāt cilvēki parasti neiet klusu. «Pat mazāko zariņu pārlūstam vai zāles čaboņu dzīvnieki mana un parasti attālinās no tās vietas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu