Putnu dziesmu producents • IR.lv

Putnu dziesmu producents

2
Edmunds Račinskis. Foto — Gints Ivuškāns
Gunita Nagle

Ornitologs Edmunds Račinskis dzirdējis daudz fantastisku izpildījumu: ķauķa nepārtrauktu divbalsīgu dziedājumu vairāku minūšu garumā, sīļa mīlestības serenādi, atdarinot rotaļu ieroča skaņas, arī vārnu tērzēšanu un kraukļu «metālu»

Nav nekā atspirdzinošāka un skaistāka par putnu balsīm pavasara rītā. Godīgi sakot, spēju atšķirt zvirbuļa čiepstēšanu no vārnas ķērcieniem, tomēr bieži vien nezinu, kas pilsētas krūmos vai koku galotnēs mežā tik skaisti vītero. Bet, ja tīmekļa meklētājā lūko konkrētu izpildītāju un dziesmas autoru, nevar nepamanīt, ka vairumā gadījumu ierakstu autors jeb fonogrammu producents ir Edmunds Račinskis. 

Pēc izglītības dabas zinātņu maģistrs, pēc nodarbošanās — uzņēmuma Rīgas Meži vides aizsardzības speciālists un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Latvijas Gredzenošanas centra vadītājs, pēc aicinājuma — ornitologs. Viņa putnu balsu ieraksti, kas tapuši desmit gadu garumā, ir vairākās vietnēs, albumos, mūzikas ierakstu platformās, pat lasot Viestura Ķerus grāmatu Meža meitene Maija, ir iespējams aktivizēt QR kodu un klausīties Račinska ierakstus. 

Taču, kad pirmo reizi uzrunāju Edmundu intervijai, viņš atteica — jau gadus trīs neierakstot putnu balsis. Taču Andris Dekants no Latvijas Ornitoloģijas biedrības pastāstīja, ka, kopš Račinskis to vairs nedara, nav arī neviena cita, kurš būtu tik aktīvi un profesionāli ierakstījis putnu balsis Latvijā. Tātad neviens labāk par viņu nepastāstīs, kā atšķirt putnu balsis, kur un kad klausīties putnu koru koncertus un kādiem solistiem jāpievērš uzmanība. Tāpēc Edmunds Račinskis piekrita intervijai, kas notika, Vecāķos staigājot pa dabas parku Piejūra.   

Kad un kāpēc jūs sākāt ierakstīt putnu balsis?
Ar putniem esmu aizrāvies visu dzīvi, kopš pamatskolas laikiem. Studēju biologos, turpināju darbu savā specialitātē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu