Ko koks darītu šajā situācijā? • IR.lv

Ko koks darītu šajā situācijā?

Jānis Šipkēvics juniors, mūziķis

Es uzaugu «betonīgos» Iļģuciema džungļos. Bet turpat netālu, daudzstāvu māju ielenkts, manai omītei bija dārziņš. Tajā mazajā oāzītē pavadīju daudz laika, vērodams, ko viņa dara. Tā pavisam neapzināti iemācījos to prieku, ko sniedz dārzs — velti tam laiku, rūpes un enerģiju, ar rokām «ieštepselējies» melnzemē un visu saņem atpakaļ. Tolaik gan nesapratu, kas ir valūta, kas, šādi «ieštepselējoties», cirkulē. 

Pagāja daudzi gadi, man bija trīsdesmit, un omīte jau bija devusies uz citu pasauli. Pēkšņi attapos, ka esmu nonācis līdzīgā sajūtā kā toreiz. Pēc desmit gadiem Rīgas centrā pārvācos dzīvot meža vidū Ķekavas novadā. Un dzīve ieguva pavisam citu tempu un raksturlīkni. Temps nekļuva mazāk dinamisks, tas ieguva citu ritmu. Nu, dodoties uz Rīgu, esmu ieguvis transfēra zonu — piecdesmit minūtes, kas sagatavo citam laika ritējumam. Esot pie dabas, laika plūdumu izjūtu pat spēcīgāk nekā iepriekš. Taču tā vairs nav tā pulksteņa tikšķēšana, kas bija pilsētā.

Pilsētnieks, iespējams, pat nepamana, kā mainās gadalaiki un cik daudz dinamikas tajos ir. Pavasara sākums ar sniegiem. Bet beigas ar sprāgstošiem pumpuriem un ziedēšanu. Dabas rita izjušana ir milzīgs ieguvums. Redzu, kā acu priekšā izaug mazs kociņš — ik gadu top par desmit centimetriem varenāks. Daba ir brīnišķīga laika rādītāja — liela mēroga pulkstenis. 

Kā šodien atminos omītes sastrādātās, raupjās rokas, kas visu dienu bija mīļojušas zemīti, un prieku, ar kādu viņa tās vakarā nomazgāja. Tagad pats, stādot un audzējot, jūtu to lielo gandarījumu, ko sniedz tāda darba diena. Nomazgājies un noguris tā, ka knapi vari kājās nostāvēt, dzer tēju, veries vakara krēslas dūmakā un saproti — aizvadīta jēgpilna diena!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu