Lūši un lodes • IR.lv

Lūši un lodes

15
Zīmējums — Shutterstock
Laura Dumbere

Nav pamata šaubīties, vai Latvijas lūšu saime ir kupla, veselīga un stabila. Medības mūsu lūšu populāciju neapdraud. Bet būt vai nebūt lūšu medībām — tas gan ir karsts jautājums

Iespējams, stāsts par mednieku un sabiedrības konfliktu sākās 2016. gadā, kad medniece Gunita Kaņepe portālā Medniekiem.lv ievietoja fotogrāfiju ar nupat nomedītu lūšu mammu un komentārā izteica vilšanos, ka mazie lūsēni pasprukuši un palikuši nenomedīti. Tas izsauca milzīgu sašutuma vētru sociālajos tīklos un diskusiju par šādu medību lietderību un ētiskumu. Lai gan pagājuši pieci gadi, emocijas nav norimušas, un katra nākamā fotogrāfija ar nomedītu lūsi izsauc jaunu dusmu vilni. Ne tikai zinātnisko pētījumu, bet arī sabiedrības spiediena rezultātā Valsts meža dienests šajā medību sezonā ieviesis aizliegumu medīt lūšu mātītes, kurām ir kaķēni, un paudis siltu ieteikumu nemedīt lūšus ar dzinējiem bezsniega apstākļos. Ir samazināts arī pieļaujamais sezonā nomedīto lūšu skaits. 

Taču sabiedrība nav gatava apmierināties tikai ar niansēm lūšu medību ierobežojumos. Pērnruden platformā Manabalss.lv rekordīsā laikā tika savākts vairāk nekā 11 000 parakstu par pilnīgu lūšu medību aizliegumu. Iniciatīvas autors Jānis Vinters ir pārsteigts par cilvēku atsaucību: «Nebiju drošs, ka izdosies savākt vajadzīgo parakstu skaitu. Vienīgais skaidrojums — mums visiem mājās ir kaķi, kurus mīlam. Lūsis ir kā liels, skaists meža kaķis.» 

13. maijā Saeima nodeva lūšu medību aizlieguma jautājumu izkatīšanai Tautsaimniecības komisijā. Līdz gala lēmumam vēl ejams tāls juridisks un politisks ceļš, taču viens ir skaidrs — Latvijas sabiedrība pirmo reizi tik aktīvi, pat karojoši nostājusies kāda savvaļas dzīvnieka pusē. 

Lai gan mežzinātnes speciālisti, lūšu pētnieki un mednieki pārsteidzošā vienprātībā pauž, ka medības lūšu populāciju Latvijā neapdraud, sabiedrībai ir cits viedoklis — lūšu medības nav idejiski un ētiski pieņemamas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu