Garšu eksperimenti lauku plašumos • IR.lv

Garšu eksperimenti lauku plašumos

Jānis Šļaukstiņš, uzņēmuma Terūna dibinātājs un vadītājs. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Lielākā daļa pasūtījumu gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA Terūna līdz pagājušā gada martam bija no restorāniem un burgernīcām. Pērn rudenī nācās lemt — doties dīkstāvē līdz ar ēdinātājiem vai tomēr turpināt darbību, meklējot jaunus noieta tirgus. Nolēma turpināt

Iespēja eksportēt uz Zviedriju svaigu, atkaulotu liellopu gaļu nebija nekāds vilinošais piedāvājums. Realizēt produkciju ar mazu pievienoto vērtību, audzēt apgrozījumu un strādāt konveijera režīmā nav biznesa modelis, ko varētu dēvēt par saistošu. Taču tas deva iespēju noturēties ziemā un saglabāt darbinieku komandu. 

Dibinot uzņēmumu, viens no Jāņa Šļaukstiņa mērķiem bija strādāt tādā līmenī, lai pašiem patiktu produkts, kas ar preču zīmi Bauņu Bullītis nonāk pie pasūtītājiem, un lai piedāvājums raisītu apetīti gardēžiem un restorānu apmeklētājiem. Tāpēc šajā pavasarī, produkcijas noietam stabilizējoties, Terūna pārtrauca gaļas eksportu, visu uzmanību veltot pašmāju tirgum paredzēto produktu klāstam un kvalitātei.

Materiālu zinātne un gabaliņi ar kaulu

Jānis ir valmierietis. Skolas laikā vasarās brauca uz Matīšiem pelnīt kabatas naudu, strādājot krusttēva Anrija Šļaukstiņa saimniecībā. Rīgas Tehniskās universitātes Ķīmijas fakultātē izstudēja par materiālu zinātnes inženieri. Mācības bijušas interesantas, taču gūtajām zināšanām atrast pieklājīgi apmaksātu pielietojumu darba tirgū nav izdevies. 

Tikām krusttēvs savā saimniecībā bija pievērsies gaļas lopu audzēšanai, un vajadzēja kādu, kurš uzņemtos tirdzniecību. Jānis ar studijās gūto izpratni «par materiālu sastāvu, uzbūvi, apstrādes un pārstrādes apstākļiem» bija labs kandidāts braukšanai uz zemnieku tirdziņiem Rīgā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu