Bail pat no kaimiņiem • IR.lv

Bail pat no kaimiņiem

1
Glābēji pēc Izraēlas apšaudes 16. maijā izglābj no sagrautas ēkas drupām kādu meitenīti Gazas joslā. Foto — Scanpix
Aleksandra Rojkova, © Der Spiegel

Visas pazīmes liecina, ka plašumā vēršas jauns karš Gazā. Taču šoreiz karo ne tikai Izraēlas armija un Hamas kaujinieki. Savstarpējs naidīgums pieņemas spēkā arī starp ebrejiem un Izraēlas arābiem

Lodas pilsētas ielas ož pēc aukstiem pelniem. Šī smaka virmo virs kādas no ielas galā sadegušām automašīnām un aizvien gruzdošām atkritumu urnām. Arī no Toras skolas, kurā liesmas pat izkausējušas metāla galdus un krēslus. Pēdējo dienu laikā šajā Izraēlas vidienes pilsētā dedzis daudz. Un ne tikai tur.

Kopš aizpagājušās pirmdienas, 10. maija, Izraēla un palestīniešu teritorijas piedzīvojušas šausminošu vardarbības uzliesmojumu. Tas viss sākās ar palestīniešu piespiedu izdzīšanu no viņu līdzšinējām mājām Austrumjeruzalemē, un tam sekoja vardarbīgi grautiņi Tempļa kalnā. Tagad saspīlētā situācija ir pāraugusi jaunā karā Gazas joslā.

Divās pirmajās dienās radikālo islāmistu grupējums Hamas uz vairākām pilsētām Izraēlā izšāva 1600 raķešu. Izraēla atbildēja ar vairāk nekā 600 Hamas pozīciju bombardēšanu. Cilvēki ir zaudējuši dzīvības abās pusēs. Izraēla pirmajā apšaudes dienā paziņoja par sešu civilpersonu un viena karavīra nāvi. Savukārt palestīnieši saskaitīja 87 upurus. 

Līdz šīs nedēļas otrdienai bojā gājušo palestīniešu skaits sasniedza vismaz 212, bet Izraēlā nogalināti 12.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu