Uzlikt sodu vai iedot masku? • IR.lv

Uzlikt sodu vai iedot masku?

7
Lai nodrošinātu kārtību piketā pret Covid-19 ierobežojumiem Igaunijā aprīlī, policijai palīgā ieradās ātrās reaģēšanas vienība — tik nopietni reaģējuši, jo baidījušies no provokācijām. Foto — Ekspress Meedia/Andres Putting
Inga Spriņģe (Re:Baltica), Daiva Repečkaite, Eva fon Šāpere (The Inoculation)

Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas ar reālu brīvības atņemšanu notiesājusi viltus ziņu izplatītāju, atzīstot par vainīgu naida kurināšanā sociālajos tīklos un huligānismā. Un arī par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu Latvija soda visvairāk. Tikmēr Igaunija un Lietuva sodu vietā paļaujas uz sabiedrības izglītošanu

Kad pagājušā gada sākumā pasaule ar bažām vēroja Ķīnā strauji augošo saslimstību ar toreiz nezināmo Covid-19 vīrusu, Latvijā dzīvojošais sociālo mediju ietekmelis Niks Endziņš ieraudzīja izdevību vairot savu popularitāti. Viņš Facebook publicēja nepilnu četru minūšu video ar uzsaukumu: «Koronas vīruss ir Latvijā! Lūdzu, dalies un brīdini citus!»

Tajā jaunais vīrietis stāstīja, ka Ķīnu un «ķīniešus na**j vajag likvidēt», viņi tikai protot izgatavot viltotas preces. Latvijā esot konstatēts pirmais Covid-19 slimnieks — no Ķīnas atlidojusi sieviete, kas ievietota slimnīcā.

Tie bija meli. Tobrīd — 2020. gada 30. janvārī — Latvijā nebija reģistrēts neviens ar jauno vīrusu saslimušais. Video Facebook uzreiz kļuva populārs. Nākamajā dienā policija Endziņu aizturēja.

Izolatora kamera Endziņam nebija sveša. 2018. gada vasarā viņu un vēl divus jauniešus policija aizturēja pēc tam, kad viņi sociālajos tīklos bija publicējuši melus par it kā sabrukušu lielveikalu Rīgas centrā, laupīšanu Swedbank un no Centrālcietuma izbēgušiem noziedzniekiem. Tā bija pirmā reize, kad Latvijas policija aizturēja viltus ziņu izplatītājus, pamatojoties uz Krimināllikuma pantu par huligānismu. Policija skaidroja, ka publicētā nepatiesā informācija radījusi satraukumu sabiedrībā, traucējot arī attiecīgo iestāžu un uzņēmumu darbu. Šo lietu tiesa vēl nav pabeigusi, jo, pēc prokurores vārdiem, viens no apsūdzētajiem vilcina izskatīšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu