Labā ziemeļgaisma • IR.lv

Labā ziemeļgaisma

Edīte Tišheizere

Viss top, tomēr laika palēninājums šobrīd ļauj idejas iznēsāt lēnāk un pamatīgāk

Producente Alise Ģelze

Producentu kompānijai White Picture, ko Alise vada, pandēmijas laiks licis mainīt dažus no sāktajiem sadarbības plāniem, tomēr ierobežojumi nav nākuši kā pārsteigums. «Bija skaidrs, ka kritums būs.» Jo pērn viņa aizgājusi no producentu apvienības Tasse Film, kuru kopā ar Aiju Bērziņu pati bija radījusi. Desmit gadi bijuši pietiekams laiks, lai abas draudzīgi šķirtos un dotos katra pa savu ceļu. «Man ļoti patika, kā, uzzinājusi par to, teica [kinokritiķe] Daira Āboliņa: dibināt kompāniju divatā — tā ir drošība, bet vienai — tas nozīmē, ka cilvēks zina, ko dara,» smejas Alise.

White Picture šobrīd lēnām un prātīgi gatavojas režisora Jura Kursieša trešās filmas Barbari uzņemšanai. Tas būs stāsts par lielajiem korupcijas skandāliem Latvijā. Galvenā varone, vācu ērģelniece, precējusies ar augstu amatpersonu kādā Latvijas valsts uzņēmumā un, atgriezusies no koncerta Vācijā, uzzina, ka vīrs ir aizturēts. Piecas dienas varoņu dzīvē atklāšot, kas tad ir tie barbari — rietumnieki vai mēs, austrumeiropieši. Neapstrīdamu atbilžu nebūs.

Barbari top kā četru valstu sadarbības projekts. No poļu puses — tāpat kā Kursieša iepriekšējās filmās Modris (2014) un Oļegs (2019) — būs uzticamais operators Bogumils Godfrejovs. No vācu puses būs galvenās lomas tēlotāja — A klases aktrise, piebilst Alise, kā arī daļa filmas tikšot filmēta Vācijā, tajā skaitā unikālajā Elbas filharmonijā Hamburgā. Franču puse nodrošinās gan filmas prestižu, gan arī… nokļūšanu Kannās. Tāda pati taktika esot bijusi arī ar Oļegu. Francijā notiks arī filmas pēcapstrāde. «Šobrīd joprojām strādājam pie scenārija, tagad jau kopā ar aktrisi, galvenās lomas tēlotāju. Franči un vācieši arī aktīvi iesaistās scenārija izveidē. Tie ir pieredzējuši producenti, un viņu komentāri ir ļoti saturīgi. Franču producents visu laiku tur mani kā aiz tāda diedziņa, rausta un atgādina, lai Juris neuzkāpj uz «trešās filmas» grābekļa. Jo bieži, ja režisoram bijušas divas veiksmīgas filmas, trešajā viņam gribas spēlēt pēc pavisam citiem noteikumiem. Tajās lamatās nedrīkst iekrist: mēģinām padarīt jauno projektu gan negaidītu, gan arī precīzi turpināt režisora rokrakstu. Uzstādījums būs līdzīgs, tikai spēles teritorija atšķirsies — tie nebūs sociāli neaizsargātie cilvēki, bet sabiedrības «augšgals». Juris saka, ka šī būs kā «mātes filma» Oļegam un Modrim — tā ļaus saskatīt, kāpēc tā notika ar viņiem. Visa pamatā ir korupcija.»

Barbariem jābūt Eiropas kino, saka Alise Ģelze. «Tāds ir kopējais process: nacionālais kods, protams, saglabājas, bet filmās skan dažādas valodas. Arī mūsējā miksēsies vismaz četras. Tad, ja sanāk dabiski, tas, manuprāt, ir perfektais formāts tieši Eiropas kino.» Šī esot reize, kad viņa pati ar lielu nepacietību gaida rezultātu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu