Nesasniedzamā pūļa imunitāte? • IR.lv

Nesasniedzamā pūļa imunitāte?

Lai mudinātu cilvēkus vakcinēties, Maiamibīčā Floridā izveidoti pop-up vakcinācijas kabineti, kuros atpūtnieki saņem Johnson&Johnson vienreizējo vakcīnas devu. Foto — Scanpix
Apūrva Mandavili, © The New York Times News Service

ASV ir viena no valstīm, kur vakcinēšanās pret Covid-19 līdz šim ritējusi visraitāk. Tomēr jauno koronavīrusa variantu izplatīšanās un atsevišķas sabiedrības daļas vilcināšanās potēties, visticamāk, neļaus sasniegt pūļa imunitāti. Eksperti uzskata, ka vīruss ir uz palikšanu, bet atgriezties pie normālas dzīves palīdzēs visvairāk apdraudēto sabiedrības grupu imunizācija

Pandēmijas sākumā, kad vakcīnas pret koronavīrusu vēl bija tāls sapnis, ceļu ārā no krīzes sāka apzīmēt ar terminu «pūļa imunitāte»: brīdi, kad pietiekami daudz cilvēku būs pasargāti no vīrusa, lai mēs spētu atbrīvoties no patogēna un dzīve atgrieztos normālā ritmā.

Šobrīd Covid-19 vakcīnas pirmo devu ir saņēmusi jau vairāk nekā puse ASV iedzīvotāju, taču potēšanas tempi samazinās. Zinātnieku un veselības ekspertu vidū nostiprinās kopējais viedoklis, ka pūļa imunitātes slieksnis nebūs sasniedzams — vismaz ne tuvākajā nākotnē. Iespējams, nekad.

Viņi secina, ka nenotiks vīrusa ilgi gaidītā izzušana. Tā vietā jārēķinās, ka vīruss kļūs par daudzmaz savaldāmu draudu, kas turpmākos gadus aizvien turpinās cirkulēt sabiedrībā, izraisot saslimšanu un nāvi, taču daudz zemākā līmenī.

Cik zems būs šis līmenis, pagaidām nav zināms, jo daļēji atkarīgs no tā, cik daudz amerikāņu un pārējo pasaules iedzīvotāju vakcinēsies, un arī no tā, kā attīstīsies pats koronavīruss. Jau tagad ir skaidrs, ka vīrusa mutācijas ir straujas, jaunie varianti izplatās ātri, savukārt vakcinācija notiek pārāk lēni, lai pūļa imunitāti sasniegtu kaut kad tuvākajā nākotnē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu