Laba ideja nesaskaņu dzirnās • IR.lv

Laba ideja nesaskaņu dzirnās

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Kāpēc valsts iestādes nespēj vienoties par skolēnu apgādāšanu ar datoriem?

Šis attālinātajās mācībās pavadītais gads katram bērnam ir atšķirīgs — kāds mācās pie ģimenes datora, cits pie skolā aizdotā, un ir bērni, kuri, strādājot Soma.lv un Uzdevumi.lv, mēģina izlīdzēties ar planšetēm un viedtālruņiem. Konkrētu datu, kas mums ļautu spriest, cik un kādas viedierīces ir Latvijas skolēniem, diemžēl nav. 

Zinot, ka līdz 2026. gadam Latvijai būs pieejami gandrīz divi miljardi eiro no Eiropas Atveseļošanās fonda, Valsts prezidenta padomniecei informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ievai Ilvesai radās priekšlikums daļu digitālajai transformācijai  paredzētās naudas (365 miljoni eiro) izmantot, lai tuvāko gadu laikā pilnīgi visām skolām nopirktu īpaši mācībām radītas viedierīces. Lai vīziju iedzīvinātu, Valsts prezidenta kanceleja izstrādāja sadarbības memorandu Dators ikvienam bērnam, ko aprīļa beigās vajadzēja parakstīt virknei amatpersonu, kuru darba pienākumi saistīti ar idejas realizāciju. 

Visi bija gatavi parakstīt memorandu, izņemot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP). Ministre Ir skaidro, ka konceptuāli atbalsta memoranda ideju. Bet parakstīt nevar. Kāpēc? 

Labi datori par labu cenu

Pagājušā gada rudenī Valsts prezidenta kanceleja rīkojusi diskusijas par pēcpandēmijas laika atlabšanas mehānismiem. Tajās Ilvesa vairākkārt dzirdējusi vienu un to pašu teikumu: «Mums ir sliktas digitālās prasmes.» To apliecina ES digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss (DESI), kas mēra progresu digitalizācijā, — Latvijā digitālās prasmes vismaz pamata līmenī ir tikai 43% iedzīvotāju. Tāpēc Ilvesa nolēmusi noskaidrot, kas izglītībā darāms digitālo prasmju uzlabošanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu