Sievietes ķermenis ir neticams! • IR.lv

Sievietes ķermenis ir neticams!

1
Helēna Gijoma. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Jaunuzņēmēja Helēna Gijoma (Helene Guillaume) radījusi lietotni Wild.ai, lai atbrīvotu sievietē «zvēru» un pierādītu — sievietes ķermenis sportā ir iespēja, nevis vājība

Jaunākās ziņas! Sievietes nav vīrieši. Šāds paziņojums izlikts Helēnas Gijomas LinkedIn profilā. Helēna ir beļģu, poļu un franču izcelsmes uzņēmēja un kaislīga sportiste no Lielbritānijas. 21. maijā viņa būs dzirdama tehnoloģiju festivālā TechChill, kurā runās par dzimumu plaisu medicīniskos pētījumos. Kā izrādās, šī plaisa ir milzīga! Kanādiešu sabiedriskais medijs CBC jau pirms vairākiem gadiem uz to vērsis uzmanību. Jebkurš medicīnisks pētījums par zāļu efektivitāti un drošību iekļauj to izmēģinājumus ar laboratorijas žurkām un pelēm. Taču šie pētījumi esot seksistiski. Kāpēc? Jo nospiedošā vairākumā tajos tiek izmantoti vīriešu dzimtas dzīvnieki. Medijs norādīja uz vairākiem gadījumiem, kad tas novedis pie medikamentiem, kuru iedarbība sievietēm var radīt nevēlamas un maz pētītas blaknes. 

Helēnu tas neatstāj vienaldzīgu. Viņa vēlas pielikt arī savas pūles, lai mazinātu dzimumu plaisu, tāpēc radījusi lietotni Wild.ai, kas «atbrīvo sievietē zvēru». Ar Helēnu esam norunājušas tiešsaistes sarunu, taču viņa par to piemirsusi. Sazvanu viņu brīdī, kad viņa grasās doties kādā no britu restorāniem, lai satiktu ilgi neredzēto ģimeni. Helēna piekrīt man atvēlēt konkrētu laiku sarunai. Viņa atbild īsi, precīzi un ātri, neizvērstos teikumos. Fonā čivina putni. 

Ātrums un precizitāte droši vien ir labi noslīpētas Helēnas īpašības. To var nojaust, kad viņa uzskaita visus sporta veidus, ar kuriem aizpilda savu ikdienu. Triatlons, sērfošana, roņošana, ultramaratona skriešana un «vēl visādi sporta veidi». Sportiskais dzīvesveids un interese par datiem Helēnu iedvesmoja 2017. gadā radīt Wild.ai. Tolaik viņa trenējās regbijā. Un trenējās intensīvi, uz treniņiem cēlās jau piecos rītā. Ik pa laikam viņa dzirdēja piezīmes: «Ooo, sievietes regbija spēlētājas ir tik jaukas!» Viņu tas kaitināja un sadusmoja: «Tur nav nekā jauka!» Lai gan trenējās tikpat smagi kā vīrieši, šķita, ka viņas pūles netiek līdzvērtīgi novērtētas un «sportā nav stilīgi būt sievietei».

Sievietes ķermenis bieži uztverts kā vājība salīdzinājumā ar vīrieša ķermeni. Šīs domas arvien vairāk sāka nodarbināt Helēnas prātu. «Es esmu piedzimusi kā sieviete. Puse pasaules iedzīvotāju ir sievietes. Ir skaidrs, ka sievietes ķermenis nevar būt vājība, tai ir jābūt iespējai. Ir nepieciešams labāk izprast sievietes ķermeni, nevis vienkārši norakstīt mūs kā čīkstīgas, kašķīgas un dusmīgas. Sievietes ķermenis taču ir neticams! Tas spēj radīt cilvēku!» Helēna apjauta, ka līdz šim nav paveikts pietiekams darbs, lai saprastu, kā sievietes ķermeni izmantot maksimāli efektīvi. Tāpēc neatlika nekas cits, kā šo darbu paveikt pašai. Viņa sapulcēja ap sevi azartisku komandu un sāka darbu pie izpētes. Komanda tiešām ir iespaidīga! Tajā darbojas pasaules čempions triatlonā Bevans Makinons (Bevan McKinnon), menstruāciju lietotnes Clue līdzdibinātājs Maiks Laviņē (Mike LaVigne). Berlīnē bāzētais Clue piesaistīja 10 miljonu dolāru investīcijas un vairāk nekā astoņus miljonus lietotāju. Komandā ir arī zinātniece, Stenforda Universitātes Medicīnas skolas absolvente Steisija Simsa (Stacy Sims). Pirms pāris gadiem TEDx runā Steisija stāstīja par savu pieredzi, iesaistoties kādā skriešanas pētījumā. Vienu dienu viņa spējusi noskriet divas stundas no vietas un justies lieliski, kamēr citu dienu labi jūtusies tikai pirmo pusstundu, atlikušais laiks vilcies kā gadi. Pētījuma ierīces uzrādīja, ka pirmajā gadījumā viņas ķermenis dedzinājis taukus, bet otrajā — ogļhidrātus. Vīriešu organismi tādos pašos apstākļos dedzinājuši tikai taukus. Kad pētniekiem vaicājusi izskaidrojumu, viņi teikuši: «Sievietes ķermenis ir anomālija.» Tā nebija atbilde, kas pētnieci apmierinātu, tāpēc viņa ķērusies pie savas izpētes. Pētījumus veikt nemaz neesot bijis tik viegli. Steisija saskārusies ar pretestību no zinātniekiem, ārstiem un pat sportistiem, jo kāpēc gan sievietes būtu jāpēta atsevišķi no vīriešiem? «Tāpēc, ka sievietēm ir menstruālais cikls,» Steisija skeptiķiem atbildējusi. «Sievietes kopš dzimšanas ir atšķirīgas no vīriešiem,» viņa norādīja runā. Pubertātes laiks meiteņu un zēnu ķermeņus ietekmē atšķirīgi, un, viņasprāt, būtisks iemesls, kāpēc meitenes bieži vien šajā vecumā pārstāj nodarboties ar sportu, ir tas, ka neviens nerunā par šīm atšķirībām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu