Nesalīdzināmās «skolas» • IR.lv

Nesalīdzināmās «skolas»

Gunda Miķelsone, mūzikas aprakstniece

Koris Latvija ieskaņojis 16 Latvijas komponistu jaundarbus, kas veltīti valsts simtgadei

Septiņdesmit septiņi komponisti, tikpat jaundarbu, trīs gadi un pieci koncerti — šāda ir Valsts akadēmiskā kora Latvija koncertcikla Latvijas komponisti Latvijas simtgadei matemātiskā bilance. Koris un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais projekta vajadzībām vērsās pie pašmāju skaņražiem ar lūgumu radīt savus veltījumus valstij, reizē pieskaroties piecām stihijām: uguns, ūdens, zeme (Tēvzeme), debesis un mīlestība. 

Šādu koncepciju nav iespējams vērtēt viennozīmīgi — no vienas puses, to pārklāj spēcīgs banalitātes nospiedums, no otras puses, stihiju klišejā jaušams arī kaut kas ārkārtīgi sirsnīgs. Nu projekts pieredzējis savu kulmināciju albumā Aeternum, kurā ieskaņota 16 korim tuvāko jaundarbu izlase, un var teikt, ka šis kopums savā veidā raksturo šodienas Latvijas kormūzikas ainavu. 

Te gan jāuzsver, ka aina nav pilnīga, jo tā projicēta caur kora subjektīvo interešu prizmu, tomēr ikvienam mākslas interpretam ir neapstrīdamas tiesības uz šādu rīcību.

Priekšrocības dažādībā

Albuma bukletā Māris Sirmais skaidro, ka jaundarbi veltīti labākajiem Latvijas amatierkoriem ar mērķi radīt paliekošas kora literatūras vērtības. Šajā norādē ir skaidri jūtams — izlasi caurauž vienkārša nepretenciozitāte un demokrātiskums klasiski akadēmiskās un populārās mūzikas ietvarā. Izvēlētie darbi ir dažādi gan satura, gan kvalitātes ziņā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu