Vai redzēsim rezultātu? • IR.lv

Vai redzēsim rezultātu?

2
Ilustrācija — Shutterstock
Ieva Jakone

Ir pēta divus no projektiem, kuriem ieplānota vislielākā Eiropas Attīstības fonda nauda: nevienlīdzības mazināšana un Rīgas transporta tīkls

Gandrīz divi miljardi eiro no Eiropas Noturības un attīstības mehānisma jeb Eiropas Attīstības fonda līdz 2026. gadam ieplūdīs Latvijas ekonomikā. Vairāk nekā ceturtdaļmiljards eiro iebrauks Rīgā un tās apkārtnē ar jauniem metrobusiem, elektrobusiem un zemās grīdas tramvajiem. Savukārt vēl viens ceturtdaļmiljards paredzēts, lai mazinātu Latvijas reģionālo un sociālo nevienlīdzību. Nauda ir liela, bet sasniedzamie rezultāti liek bažīties.

Nekad neaizmirsīšu sarunu ar kādu seniori, kurai zvanīju pirms vairākiem gadiem. Tolaik strādāju sociālo pētījumu aģentūrā un katram sarunas biedram vajadzēja pavaicāt, kādi ir viņa ienākumi. «Meitiņ, kā man gribētos biezpienu,» telefonsarunā pateica sieviete, liekot manai balsij aizlūzt. Komunālie maksājumi un zāles aizņēma tik lielu daļu vientuļās sievietes izdevumu, ka viņas ēdienkarte bija pagalam nabadzīga. Biezpiens bija ekstra, kuru viņai bija grūti atļauties. 

Šī sieviete nav viena Latvijas nabadzības sprostā. Nabadzības vai sociālās atstumtības riskam pakļauts katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs jeb gandrīz pusmiljons cilvēku, rāda ES apsekojuma dati par 2019. gadu. Tas ir piektais augstākais rezultāts Eiropas Savienībā. 

Visbēdīgākā aina ir to iedzīvotāju vidū, kas vecāki par 65 gadiem un dzīvo vieni, — nabadzības riskam pakļauti septiņi no katriem desmit. Bēdīgo statistiku mums varētu ļaut labot Eiropas Attīstības fonda piešķirtais grants. Nevienlīdzības mazināšana ir viens no sešiem pamata balstiem, kam pēc EK nosacījumiem jāvelta būtiska daļa Covid-19 krīzes pārvarēšanai piešķirtās naudas. Vai būsim to sadalījuši tā, lai jau drīzumā varētu izrauties no nabadzības gūsta?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu