Ko Valdis Zatlers šogad teiktu tautai 4. maija svētku uzrunā • IR.lv

Ko Valdis Zatlers šogad teiktu tautai 4. maija svētku uzrunā

Valdis Zatlers. Foto: Ieva Salmane

“Es minūtes piecpadsmit teiktu paldies. Mēs tiekam uz priekšu, tikai pateicoties mūsu cilvēkiem,” uz jautājumu, ko šogad viņš teiktu 4.maija uzrunā tautai, intervijā žurnālam Ir atbild bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Paldies viņš teiktu gan tiem, kuri savulaik nobalsoja par Neatkarības deklarāciju, gan mediķiem un skolotājiem par darbu ārkārtējos apstākļos, gan visiem tiem, kuri bija pacietīgi aizvadītā gada laikā, kurus mocījuši un situši valdības mainīgie un nekonsekventie lēmumi. Zatleram ir skaidrs un pietiekami skarbs skats uz valdības darbu Covid-19 pandēmijas laikā.

Viņš teic, ka krīzes brīdī valdība nedrīkst atļauties kaut ko solīt un nepildīt: “Cilvēki pat neprasa, lai viņiem kaut ko sola!” Pie fundamentālām valdības kļūdām šajā laikā Zatlers nosauc atļauto un aizliegto preču sarakstu sastādīšanu: “Cilvēki saprot loģiskus principus — divi metri, maskas, roku mazgāšana, ieeja veikalā ar groziņu. Bet nemitīgi koriģētus preču sarakstus un aizliegumu nopirkt zeķes cilvēki nesaprot. Rodas pastāvīga neapmierinātība. Tā nevajag darīt.” Arī aizliegumi kādām nozarēm strādāt bija nekonsekventi.

Zatlers saka – ir cilvēcīgi jārunā ar cilvēkiem. “Varēja normālā valodā pateikt būtisko par vakcināciju, izskaidrot, kā process notiks. Pateikt, ka neviens netiks aizmirsts. (..) Dalījums vakcinējamo prioritārajās grupās bija attaisnojams tikai sākotnēji, dodot pirmās vakcīnas mediķiem, senioriem un aprūpes namu iemītniekiem. Bet tālāk lielas starpības nav — drīzāk pirmie būtu jāvakcinē sociāli aktīvie cilvēki, kuri vīrusu iznēsā,” teic bijušais prezidents un turpina: “Mēs spējam slimnīcās ārstēt 700 cilvēkus, no kuriem 80 ir reanimācijā, bet jautājums — kāpēc mēs gribam turpināt to darīt?”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu