Iesakņojas būvbedrē • IR.lv

Iesakņojas būvbedrē

Madara Rudzīte jau skaidri zina, ka vienā no savām trim kastēm audzēs čili piparus, otrā garšaugus. Foto — Kristīne Madjare
Mārtiņš Galenieks

Kādreizējās Rīgas Sporta pils vietā šovasar augs garšaugi, ķirbji, kaņepes un citas kultūras. Urbānie dārznieki tur izpaudīs savu radošo enerģiju, bet nedēļas nogalēs teritorija būs pieejama visiem pilsētniekiem

Saulainā ceturtdienas pievakarē aiz sētas, kas nožogo plašo teritoriju starp Krišjāņa Barona un Tērbatas ielu, valda rosība. Sporta pils dārzos ļaudis pārvieto koka paletes, uz tām novietos dārzniecības kastes, kurās viņi taisās audzēt sev pārtiku. Pavisam te darbosies 150 dārznieku, un katram apsaimniekošanā būs trīs šādas kastes.

«Cilvēku interese bija patiešām liela. Pirmās 90 vietas aizgāja tiem, kas rudenī piedalījās teritorijas sakopšanas talkās,» stāsta Renāte Prancāne, apkaimes iedzīvotāja, šī projekta vadītāja un idejas autore. «Uz pārējām mēs uztaisījām publisku pieteikšanos, un tās izķēra divās stundās 1. janvāra rītā.» Aprīļa vidū bija palikušas tikai dažas vietas, kas paredzētas cilvēkiem ratiņkrēslā.

Tikai uz pirmo sezonu, lai savāktu līdzekļus projekta sākšanai, desmit no dārziem ir iznomāti par paaugstinātu samaksu — 200 eiro līdz gada beigām, stāsta Renāte. Visiem pārējiem jāmaksā simboliski 15 eiro par gadu. Projekts ir pilnīgi nekomerciāls, balstās apkaimes iedzīvotāju iniciatīvā un entuziasmā apkārtējās vides sakopšanā. Arī neviens no organizācijā iesaistītajiem cilvēkiem par to nesaņem samaksu.

No 1. jūnija teritorija nedēļas nogalēs būs atvērta ne tikai dārzniekiem, bet visiem pilsētniekiem. Sporta pils nojaukšana 2008. gadā te atstājusi visai burtisku caurumu milzīgas būvbedres veidolā. Visa dārzniecība notiks ielas līmenī ap tās malām, bet bedre, talcinieku iztīrīta no gružiem, saglabāta kā pļava un atpūtas laukums. To apmeklēt no ceturtdienas līdz sestdienai varēs ikkatrs. Projekta dalībnieki apzinās, ka, ierīkojot dārzu pašā pilsētas centrā, jārēķinās ar zināmu risku, taču, šķiet, īpaši par to nesatraucas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu