Dubulta mīlestība • IR.lv

Dubulta mīlestība

1
Basels Jakubs Vahbe. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Basels Jakubs Vahbe bērnu slimnīcā ārstē ne tikai pacientu smadzenes, bet arī viņu vecāku dvēseles. Taču viņa paša sirdi smagi spieda jautājums par atteikšanos no dzimtās Libānas pavalstniecības Latvijas pilsonības dēļ. Saeima to tikko atrisināja, pašaizliedzīgajam mediķim atļaujot saņemt dubultpilsonību

Cilvēks, ar kuru tik viegli komunicēt, ka liekas — esat jau kādreiz tikušies. Varbūt tobrīd, kad Basels Jakubs Vahbe (38) ārsta rezidentūras laikā strādāja ātrās palīdzības brigādē?

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) neiroķirurģijas virsārsts joprojām ir atsaucīgs,  dienā nepabeigtajai sarunai pats ierosina punktu pielikt pēc astoņiem vakarā. Ap viņa galvu virtuālajā fonā jautri lēkā roboti. Basels gaisā paceļ īstu robotiņu. Meistarstiķis mazo pacientu savaldzināšanai izrādās paša konstruēts! «Japānas GundamReal Robot sērija iedvesmo daudzus. Kā no Zvaigžņu kariem: cilvēkiem, kuri dzīvo kosmosā, attīstās «sestā maņa», superspēja,» aizrautīgi stāsta dakteris. «Ideja ir laba, stāsts ticams. Japāņi jau pašlaik dzīvo trešajā gadu tūkstotī, jūs taču zināt? Esmu neiroķirurgs, man pietiek pacietības «pirkstu darbiņiem». Kad gribu «izlaist tvaiku», tas mani nomierina. Salieku robotus pēc bildēm, «sīkās» pirkstu kustības īstenībā trenē darbam.» 

Nez, vai pacienti nojauš, ka vārds Bassel arābu valodā nozīmē «drosmīgais», bet Wehbe, ko latviski izrunā «vehbi», — «dāvinājums, dotības»? «Daudzi jautā: kā pareizi izrunāt jūsu vārdu un uzvārdu?» atklāj ārsts. «Tad saku: izrunājiet, kā gribat! Galvenais, pieminiet mani ar labu vārdu!»

Libāņu uzvārds, ko precoties izvēlējusies viņa latviešu sieva Agnese, latviskojumā pārvērties par «Vahbi». «Sarakstījos ar naturalizācijas biroju, teicu: labi, pieņemšu šo — sievas uzvārdu,» ārsts iesmejas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu