Lādiņš ekonomikai • IR.lv

Lādiņš ekonomikai

Ilustrācija — Shutterstock
Ieva Jakone

Cīņa par Eiropas naudu tautsaimniecības atveseļošanai ministrijās bijusi karsta. Tagad Latvijai jāiesniedz gala plāns par to, kā naudu dalīsim. Kāpēc plāna sākotnējā versija uzņēmējiem lika raukt pieri un domāt, vai nebūtu labāk vispār atteikties no dāsnā granta

Valdība otrdien, 27. aprīlī, izšķīrās, kā sadalīt pandēmijas pārvarēšanai domāto milzīgo Eiropas naudu — 1,82 miljardus eiro. Plāna gala versija jāiesniedz Eiropas Komisijā līdz 30. aprīlim. Veiksmīgs plāns var dot nepieciešamo enerģijas devu Latvijas ekonomikas izrāvienam, savukārt kļūdas draud ar lielāku nodokļu slogu, ekonomisku atpalikšanu un vējā palaistu iespēju, brīdina plāna kritizētāji. Piecu partiju veidotajai valdībai vienošanās nebija viegla.

Ministriju vēlmes pārsniedza 15 miljardus eiro, stāsta par Latvijas plānu atbildīgais finanšu ministra padomnieks Ints Dālderis (JV). Kā atzīst ierēdņi vairākās ministrijās, rezultātā Latvijas plāns Eiropas atveseļošanās un noturības mehānismam (ANM) ir kompromiss, par kuru neviens nav īsti laimīgs. 

«Koalīcijas smagums neapšaubāmi atstāj politiskās mieles arī plāna kvalitātē. Būsim atklāti, bez tā tur nevar iztikt,» norāda arī eiroparlamentārietis Roberts Zīle (NA). 

Kāpēc Latvija pieteikusies tikai 1,82 miljardiem, ja reiz maksimālā pieejamā summa ir divi miljardi? Un kādas pārmaiņas šis finansējums atnesīs Latvijai tuvākajos piecos gados?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu