Traģēdija Tukumā • IR.lv

Traģēdija Tukumā

3
Pauls Raudseps

Latvijā naidam un homofobijai nav vietas

Šausmas par pagājušās nedēļas notikumiem Tukumā nemazinās, pat ja stāsts jau ir labi zināms.

Piektdien, 23. aprīlī, pēc četriem no rīta Arti pamodināja kliedzieni, kas skanēja aiz viņa dzīvokļa durvīm. Izskrējis trepju telpā, viņš ieraudzīja savu draugu Normundu liesmās. Artim izdevās uguni nodzēst un izsaukt ātro palīdzību. Normunds raksta tapšanas brīdī cīnās par dzīvību slimnīcā.

Normunds un Artis ir pāris. Pagājušā gada novembrī Normundam izcēlies konflikts ar kādu darba kolēģi. Viņš saņēmis zvanus un īsziņas, kuru sūtītājs rupji gānījās par viņa homoseksualitāti un draudējis nogalināt, ja viņš paliks Tukumā. Vairākas reizes notikuši arī fiziski uzbrukumi. Abi draugi vērsās ar iesniegumu policijā, bet tā atteicās rīkoties. Naktī uz piektdienu Normunds ciemojies pie draudzenes, kurai stāstījis, ka viņam no rīta savas mājas kāpņu telpā atkal uzbrukuši divi vīrieši. Viņš glābies, iepūšot piparu gāzi uzbrucējiem acīs, bet tie viņam draudējuši — ja nevāksies prom no Tukuma, būsi līķis. Ap četriem no rīta Normunds devās uz mājām. Tur viņu apņēma liesmas.

Šie fakti rada spēcīgu iespaidu, ka Normunds cietis homofobiska naida izraisītā uzbrukumā. Ne velti valsts augstākās amatpersonas šim gadījumam pievērsušas pastiprinātu uzmanību. «Naidam Latvijā nav vietas,» tviterī rakstīja prezidents Levits. Premjerministrs Kariņš (JV) žurnālistiem teica, ka «neiecietībai, homofobijai un varmācībai nav vietas mūsu sabiedrībā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu