Mācīt Latviju attālināti • IR.lv

Mācīt Latviju attālināti

Katru sestdienu virtuālajās nodarbībās piedalās kāda pazīstama personība no Latvijas. Attēla apakšējā rindā pa kreisi: pavārs Mārtiņš Sirmais. Foto no personīgā arhīva
Mārtiņš Galenieks

Senām tradīcijām bagātajā Stokholmas Latviešu skolā pāreja uz attālināto mācīšanos nav likusi nokārt degunus, pat pavērusi jaunas iespējas. Bērni te mācās latvietību, pie viena apgūstot robotiku

Katru sestdienu pulciņš Zviedrijā dzīvojošu latviešu bērnu satiekas pašu veidotās klases telpās. Saņēmuši uzdevumus no skolotājiem Rīgā, viņi dodas ārā no tām, lai būvētu, piemēram, Brīvības pieminekļa vai vecāsmātes lauku sētas «repliku». Uzdevumi nereti jāpaveic divatā, bet pēc tam klasē par to jāpastāsta. Lai gan ikdienā bērni mācās zviedru skolās, te viņi ar savu austiņu un mikrofonu starpniecību sarunājas latviski. Bet klases telpas un uzdevumi ir virtuālā, spēles Minecraft pasaulē. Šis projekts, ko Stokholmas Latviešu skola īsteno sadarbībā ar Starptautisko Inovāciju skolu Latvijā, ir viens no veidiem, kā viņi pandēmijas apstākļos pielāgojušies nepieciešamībai organizēt mācības attālināti.

«Nav tā, ka viņi vienkārši spēlē spēlītes. Minecraft pasaulē viņiem ir jāsadarbojas citam ar citu, tur viņi var apgūt Latvijas vēsturi un ģeogrāfiju. Noslēdzot klasi, ir prezentācija, kurā jāpastāsta, ko viņi paveikuši,» tiešsaistes intervijā stāsta skolas mācību pārzine Agnese Blaubārde. «Mēs esam diasporas skola, tiekamies tikai sestdienās. Kad tiekamies attālināti, mums jo īpaši jāpiedomā, lai nebūtu tā, ka sešgadnieki tikai nomuļļā stundas pie datora. Un tiem, kas jau paliek padsmitgadīgi, arī vajag motivāciju. Ikdienā viņiem ir zviedru skola un sestdienā vēl latviešu, jo mamma tā liek. Tur vajag lielu burkānu, lai iebarotu to kā kaut ko foršu.»

Pagaidām sanāk. Bērnu skaits pandēmijas ierobežojumu dēļ skolā nav sarucis. Ar saviem 110 audzēkņiem tā joprojām ir lielākā latviešu diasporas skola pasaulē. Savā ziņā attālinātā mācīšanās bērniem Latviju pat pietuvinājusi. Kopš vairs nav iespējams tikties klātienē, viņi virtuāli apmeklē Latvijas muzejus, bijuši Rundāles pilī, Zooloģiskajā dārzā Rīgā, starp citu, Stokholmā tāda nemaz nav, piedalījušies darbnīcā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Katru sestdienu nodarbībās piedalās kāds mūziķis, dzejnieks vai interesanta personība no jūras pretējā krasta. Atsaucība no cilvēkiem, kas tiek uzrunāti Latvijā, esot pat pārsteidzoši liela, smaidot ekrānā stāsta Agnese. 

Latviešu valoda zviedru skolās

Skolā mācās bērni no pirmsskolas vecuma līdz astotajai klasei, kad absolventi saņem Nameja gredzenu, lai nākamajā gadā varētu koncentrēties saviem eksāmeniem zviedru skolās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu