Tehnoloģijas nojauc robežas • IR.lv

Tehnoloģijas nojauc robežas

Zīmējums — Freepik
Marija Leskavniece

Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām virtuālā vide un pandēmijas pasteidzinātā digitalizācija sniedz jaunas iespējas. Taču, tāpat kā citiem, tā likusi arī ilgoties pēc cilvēciskas komunikācijas un enerģijas apmaiņas

No rīta Briselē, pēcpusdienā Kirgizstānā, vakarā Maskavā. Šobrīd tieši tāda var būt cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento valdes priekšsēdētājas Guntas Ančas darba diena. Vēl pagājušā gada sākumā tas liktos neiespējami, lai gan jau tobrīd viņas ikdiena bija ļoti aktīva un lidojums Rīga—Brisele pavisam ierasts. «Tagad tas notiek, pārslēdzot vienu peles pogu.» 

Attālinātais darbs ir iespēja, kas aiztaupa daudz laika un naudas. «Es jau pirms Covid-19 teicu, ka tehnoloģijas ir ļoti labas. Tās dod iespēju būt vietās, kurās citādi nevari ierasties. Bet, no otras puses, tieši tehnoloģijas padara mūs vairāk ierobežotus un vientuļākus. To šobrīd redzam ļoti skaidri. Enerģija caur ekrānu neplūst,» saka Gunta Anča. 

Starp «nekādi» un «šādi»

Nākotne pieder attālinātā un klātienes darba hibrīdmodelim, viņa ir pārliecināta. Brīžos, kad ir skaidri darba uzdevumi, visiem iesaistītajiem daudz vienkāršāk ir strādāt digitālajā vidē, bet ideju ģenerēšanai un jaunu konceptu radīšanai joprojām būs nepieciešamas klātienes tikšanās. Lai notiktu spraiga domu apmaiņa, kad «jāliek cilvēkam par kaut ko padomāt», un diskusijās, kurās ceram mainīt oponenta viedokli, klātesamība ir izšķirīga. Virtuālajā vidē trūkst liela daļa neverbālās komunikācijas, saziņa nereti kļūst vienkāršota. 

«Bet, ja izšķiršanās ir starp «nekādi» un «šādi», tad «šādi» ir daudz labāk!» Lai gan ideālā darba un sociālās mijiedarbības forma ir digitālās vides un klātienes līdzsvarā, daudziem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām digitālās iespējas ir vienīgās. Nereti tāpēc, ka arī 21. gadsimtā joprojām aktuāla problēma ir vides pieejamība. It īpaši cilvēkiem, kuri nedzīvo Rīgā vai kādā no lielajām pilsētām. «Vietas, kurās vienkārši netiec iekšā!» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu