Epidemiologs: maijā mums būs vakcīnu proficīts, nevis deficīts • IR.lv

Epidemiologs: maijā mums būs vakcīnu proficīts, nevis deficīts

Epidemiologs Ņikita Trojanskis. Foto: Ieva Salmane

Sākot ar 5. maiju, Latvijā būs bezprecedenta daudzums vakcīnu — katru nedēļu plānotas Pfizer piegādes, kuru apjoms ir vismaz 80 000. Šo daudzumu papildinās iknedēļas Moderna piegādes. Maija sākumā mums beidzot būs vakcīnu proficīts, nevis deficīts, intervijā žurnālam Ir saka epidemiologs un vakcinācijas procesa koordinators Ņikita Trojanskis. Viņam strādāt šajā laikā ir ļoti aizraujoši.

Trojanskis uzskata – arī tad, ja vakcinēsies tikai 40% sabiedrības, efekts būs milzīgs: «Šis nav «visu vai neko» gadījums — katra vakcīna maina epidemioloģisko situāciju uz labu. Redzot cilvēku aktivitāti dzīvajās rindās, līdz jūlijam mēs varētu sasniegt 40—50% sabiedrības vakcinācijas.»

Epidemiologs stāsta arī, kāpēc, viņaprāt, buksē vakcinācijas process Latvijā. Viņš uzskata, ka «mūsu valstī bija lielas bailes deficīta apstākļos iedot vakcīnas jauniem cilvēkiem un neiedot senioriem, kuru mirstības procents ir nesalīdzināmi augstāks. No otras puses, ir daudz vērtīgāk iedot to poti divdesmitgadniekiem, nekā turēt ledusskapī. Jo jaunieši ir tie, kuri visvairāk grib «tusēt» un pārkāpt epidemioloģiskās drošības noteikumus».

Viņš arī atzīst, ka komunikācija no Vakcinācijas biroja un Veselības ministrijas puses nav bijusi pietiekama. Tāpat vakcinētāji nav novērtējuši dažādu sazvērestības teoriju un viltus ziņu ietekmi uz sabiedrību.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu