Gatavojas ļaunākajam • IR.lv

Gatavojas ļaunākajam

Jogas nodarbība Kabulā. Foto — Scanpix
Tomass Gibons-Nefs, Fatima Faizi un Nadžims Rahīms, © The New York Times News Service

Lai vai kas notiktu pēc amerikāņu un citu sabiedroto spēku izvešanas no Afganistānas, vislielākās cietējas būs sievietes. Jau tagad sāk izplēnēt atsevišķi panākumi dzimumu līdztiesībā, kas sasniegti pēdējo 20 gadu laikā

Farzana Ahmada pagājušajā mēnesī pati savām acīm redzēja, kā talibu kaujinieki viņas ciemā valsts ziemeļos noper kādu kaimiņieni. Pārkāpums: neaizsegta seja. «Katrai sieviete ir jāaizsedz savas acis,» Farzana atceras, ko teica viens no talibiem. Pārējie garāmgājēji klusējot noskatījās ieilgušo sišanu.

Pēc ASV un NATO paziņojuma par savu spēku izvešanu tuvāko mēnešu laikā Afganistānu pārņēmušas jaunas bailes — pat vēl lielākas nekā agrākajos gados. Ārzemju sabiedrotie pēc sevis atstās publiski triumfējošos talibus, kuri centīsies atkal sagrābt pēc iespējas plašākas teritorijas un atjaunot tos pašus likumus, kurus sieviešu apspiešanai viņi jau bija ieviesuši sava režīma laikā pagājušā gadsimta 90. gados.

The New York Times tagad intervēja vairākas afgāņu sievietes — pilsoniskās sabiedrības pārstāves, politiķes un žurnālistes — par to, kas sagaida viņu valsti, un visas atkārtoja vienu un to pašu: lai arī kas notiktu, tas nenāks par labu viņām. Nav pat svarīgi, kādā veidā radikālā islāma fundamentālistu kustība Taliban atgriezīsies pie varas — ar spēku vai politisku vienošanos. Skaidrs ir viens — viņu ietekme atkal palielināsies. Šajā valstī, kur jau 40 gadus ilgušā konflikta gals tā arī nav redzams, cilvēki mēļo pat par jauna pilsoņu kara tuvošanos.

«Kad vīrieši sāk karot, upuri parasti ir sievietes. Tā tas bijis visos laikos,» saka Afganistānas parlamenta deputāte Raihana Azada. «Viņas būs upuri arī miera laikā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu