Saliktas atzīmes Latvijas zinātnei • IR.lv

Saliktas atzīmes Latvijas zinātnei

Par izcilu starptautisko ekspertu vērtējumā atzīstams Organiskās sintēzes institūts. Mūsu pašu Zinātņu akadēmija par vienu no pagājušā gada nozīmīgākajiem sasniegumiem zinātnē atzinusi Raivja Žalubovska vadītās grupas pētījumu nākamās paaudzes pretvēža preparātu izstrādei. Viņiem ir izdevies atrast molekulas, kas aptur vēža šūnu vairošanos, bet neskar pārējās organisma izdzīvošanai svarīgās sistēmas. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Latvijas zinātnes starptautiskajā izvērtējumā vairums zinātnisko institūciju novērtētas labi, taču ar «1» un «2» jeb zemu atzīmi novērtētas vairākas augstskolas. Vai un kurām augstskolām draud aizslēģoti logi?

Kad 2013. gadā Latvijas zinātni pirmo reizi vētīja starptautisku ekspertu grupa, viņi secināja — tajā valda sadrumstalotība, nabadzība un viduvējība. 

2019. gada zinātnisko institūciju izvērtējumā, kuru Covid-19 dēļ 38 ekspertu grupa pabeidza pērn un publiskoja tikai šogad, slēdziens ir — daudz labāk. Ziņojuma prezentācijā Ēriks Arnolds no zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju konsultāciju uzņēmuma Technopolis Group (tas rīkoja starptautisko izvērtējumu) priecājās, ka Latvijas zinātnieki ir ņēmuši vērā 2013. gada rekomendācijas. Vērtējamo institūciju skaits sešu gadu laikā samazinājies trīs reizes — no 160 līdz 63. Sadrumstalotība ekspertu ieskatā ir vairs tikai sociālo zinātņu jomā. 

Ekspertus iepriecinājis, cik labi pašlaik aprīkotas ir laboratorijas un institūti. Viņi secināja, ka Latvijā augstā līmenī ir biomedicīnas un medicīnas zinātne, Organiskās sintēzes institūts pat saņēmis visaugstāko vērtējumu — piecas balles. Pārsteigumu sagādājusi humanitārā zinātne, kas pirms gadiem septiņiem nīkuļoja. Tagad virkne humanitāro un mākslas zinātņu institūciju novērtētas kā ļoti labas, bet LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts kļuvis par izcilnieku — otru zinātnisko institūciju, kuras darbs novērtēts ar piecām ballēm.  

Labs darbs var atmaksāties — Izglītības ministrija iecerējusi, ka tie 16 institūti un augstskolu pētniecības platformas, kuru zinātniskais darbs piecu ballu skalā novērtēts ar četri vai pieci, papildus valsts piešķirtajam finansējumam zinātnei turpmākajos gados saņems vēl nelielu «piešprici» — tām sadalīs 10% no visa zinātnes bāzes finansējuma. Piemēram, šogad tam ieplānoti 28 miljoni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu