Baidena revolūcija • IR.lv

Baidena revolūcija

4
Pauls Raudseps

ASV prezidents tic valsts spējai atdzīvināt tautsaimniecību

Vašingtonas konsenss. Pat ja neesat dzirdējuši jēdzienu, jūs noteikti zināt, ko tas nozīmē. Tie ir ekonomiskās politikas pamatprincipi, kuri pēdējos četrdesmit gadus ir bijuši atskaites punkts gan valdībām, gan starptautiskām organizācijām un dziļi ietekmējuši arī Latviju kopš neatkarības atjaunošanas.

Kas ir tā galvenie elementi? Tautsaimniecības attīstību nodrošina tirgus, valsts iejaukšanās to tikai kavē. Cik vien iespējams, jāizvairās no budžeta deficīta. Jo mazāki nodokļi, jo labāk. Jo mazāka inflācija, jo labāk.

Kā savā inaugurācijas runā teica Reigans, «valsts nav mūsu problēmu risinājums, valsts ir problēmu cēlonis».

Šie postulāti, kas tika formulēti kā atbilde uz 70. gados vērojamo Rietumu valstu relatīvo ekonomisko stagnāciju un daudzu jaunattīstības valstu nespēju izrauties no atpalicības, pēc tam sacietēja dogmā, kuru tās sekotāji centās realizēt neatkarīgi no apstākļiem vai sekām. Tikmēr pasaule ir mainījusies. Tečerisma un reiganisma dzimtās valstis plosa dziļas sociālās plaisas un bailes, ka to tautsaimniecības zaudējušas spēju nodrošināt aizvien augošu labklājību visiem iedzīvotājiem. Ķīnas autoritārais valsts kapitālisms pieņemas spēkā un draud pārņemt līderpozīcijas arī visattīstītāko tehnoloģiju jomās, kuras līdz šim vienmēr bijušas ASV lepnums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu