Patiesība ir viena • IR.lv

Patiesība ir viena

3
Juris Stukāns. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Ozoliņš

«Mēs esam par taisnīgumu,» saka ģenerālprokurors Juris Stukāns, taču uzsver, ka prokuratūra vienmēr lems, pamatojoties uz likumu, nevis uz emocijām 

Mēnesi pēc tiesas sprieduma Lemberga lietā prokuratūra uzrādīja apsūdzības Šķēlem un Šleseram un arī sāka pārbaudi par vakcīnu iepirkumu. Toties sabiedrības sašutumu izraisījušas apsūdzības Ventspilī baseinā noslīkušā bērna vecākiem, par kurām galu galā bija jālemj prokuratūrai, un arī prokuratūras lēmums pārsūdzēt tiesas spriedumu par kompensāciju kaņepju audzētājai pensionārei. 

Lai arī kāds būtu viedoklis par šīm un citām lietām, jāatzīst, ka Ģenerālprokuratūra ir tik aktīva, cik gadiem ilgi nebija bijusi. Tāpēc 1. aprīlī tiešsaistē iztaujājām ģenerālprokuroru Juri Stukānu gan par šīm, gan par citām aktualitātēm un tuvākajā laikā gaidāmajiem lēmumiem.

Mēneša laikā ir pirmās instances spriedums Lemberga lietā un apsūdzības abiem pārējiem oligarhiem Šķēlem un Šleseram. Vai prokuratūrā ir labi padarīta darba sajūta?
Mums ir liels prieks par ilgi skatīto Lemberga lietu, ka beidzot pirmās instances tiesa paveikusi savu darbu. Bet divas minētās personas — arī tur diezgan ilgi tika veikts darbs, un tātad ir loģiski, ka šobrīd prokuroram jau principā vajadzētu virzīt lietu uz tiesu. Tie ir tiešām ļoti ilgi skatīti jautājumi vai lietas, un, kad ir kaut vai starpposms, tas jau ir patīkami.

Tiesa pieņēma arī blakuslēmumu, un Valsts policija februāra sākumā sāka kriminālprocesu pret Lemberga mantas glabātāju Meroni. Taču policija jau pērn janvārī sāka lietu pret Meroni. Kāpēc šajā lietā tik lēna virzība, ka tiesai bija jārosina sākt vēl vienu kriminālprocesu?
Nē, tie ir divi dažādi juridiski jautājumi. Viens ir par mantas saglabāšanu, bet tad tiesa pieņēma lēmumu, uzdodot nodot mantu, un saistībā ar šā lēmuma nepildīšanu tiesa lūdz vērtēt atbildību. Nezinu, es domāju, ka tur varbūt mums arī nesakritīs viedoklis ar tiesu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu