Somu laimes formula • IR.lv

Somu laimes formula

Maira Dobele. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Somija jau ceturto gadu pēc kārtas ANO laimes indeksā atzīta par laimīgāko valsti pasaulē. Kāda ir somu laimes formula? Atbildi palīdz meklēt rakstniece un režisore Maira Dobele, kas jau gandrīz 20 gadus dzīvo Helsinkos

Imants Ziedonis reiz teica, ka «tādas lielas laimes nemaz nav». Tās vietā viņš aicināja meklēt mazas laimītes un mazus ikdienības priekus. It kā saklausījuši dzejnieka aicinājumu, arī ANO pētnieki meklē laimi mazajās lietās. Ja kaimiņš atrastu jūsu pazudušo maku, kurā ir 200 dolāru, vai viņš jums to atdotu? Un ja maku atrastu pilnīgs svešinieks? Vai iepriekšējā dienā esat smējies? Tie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbild iedzīvotāji visā pasaulē. No viņu atbildēm un citiem pētnieku savāktajiem datiem top laimes indekss.

Un te ir pārsteigums! Laimīgākā valsts pasaulē jau ceturto gadu pēc kārtas ir nevis kāda no saules pielietajām dienvidu zemēm, bet gan Somija. Tā pati ziemeļniece, kur saules ir tik maz, ka Lapzemē lāgā nevar izaudzēt pat dilles un burkānus! «Teikšu godīgi, mums drusciņ nāca smiekli par to pētījumu,» datora ekrānā man smaida pretī rakstniece un režisore Maira Dobele. «Ja piezvana somam un prasa, vai tu esi laimīgs, no way, ka viņš pateiks: «Jā, man viss ir baigi labi!» Viņš teiks: «Hmm. Nu… jā,» viņa novelk un gardi iesmejas. Maira par somiem šo to zina. Helsinkos viņa dzīvo jau gandrīz 20 gadus, tur dibinājusi ģimeni un iesakņojusies tā, ka sevi uzskata par vietējo. Ikdienā viņa strādā Latvijas vēstniecībā Somijā, bet paralēli darbojas pie radošiem projektiem Latvijā. Vai viņu pārsteidzis tas, ka Somija ierindojusies topa pirmajā vietā? Nē, nekā mistiska neesot. Viss ir izskaidrojams. Maira ir izlasījusi ne vienu vien pētījumu, tāpēc savus vērojumus pamato ar faktiem. Viņa ir gatavojusies šai sarunai. Viņa taču ir somiete!

Jāpiekrīt Mairai, laimes indeksā tiešām nav nekā mistiska. Tas tiek noteikts ar izmērāmiem rādītājiem. Piemēram, iedzīvotāju veselīgo dzīvildzi, iekšzemes kopproduktu, sociālā atbalsta pieejamību un korupcijas uztveri. Šogad pētnieki vērtējuši arī to, kā valstis risinājušas Covid-19 krīzi. Turklāt secinājuši — valstīs, kurās ir lielāka iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzība un mazākas cerības atgūt pazudušo maku, ir arī augstāka mirstība no Covid-19. Latvija šogad laimes indeksa topā ierindojusies 34. vietā, starp Kirgizstānu un Bahreinu, bet pirmās vietas ieņem Somija, Islande, Dānija, Šveice un Nīderlande. Igaunija ir 28. vietā, Lietuva — 29.

«Nevaru romantizēt somu laimi,» Otro Lieldienu rītā man saka Maira. Lai saprastu, kāpēc Somija un Latvija laimes indeksā ir tik tālu viena no otras, viņa rosina palūkoties uz abu valstu pēdējo simt gadu vēsturi: «Diezgan skaudri izjūtu, ka te nav bijis to piecdesmit okupācijas gadu.» Stabilitāti, turpinājuma un nepārtrauktības sajūtu viņa saskata pat ikdienišķās Somijas lietās. Piemēram, kā ģimenēs no paaudzes paaudzē tiek nodota Marimekko kleitiņa. Tas ir pasaulē pazīstams somu modes zīmols, kas košas kleitas ražo kopš 1951. gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu