Dubļi nenožūs? • IR.lv

Dubļi nenožūs?

2
Aivars Ozoliņš

Putins žvadzina ieročus, lai piespiestu Rietumus ar viņu rēķināties

Krievija koncentrē ievērojamus militārus spēkus Ukrainas pierobežā un brīdina par «pieaugošu spriedzi» okupētajā Austrumukrainā. Vai sagrābs jaunas teritorijas? Kremlis demonstratīvi cenšas pārliecināt pasauli, ka gatavojas to darīt, ko diezin vai darītu, ja tiešām gatavotos. Taču tas nenozīmē, ka to nedarīs, ja izrēķinās, ka var atļauties izdarīt.

Krievija pārvieto militāras vienības uz Krimu, papildspēkus uz okupēto Donbasu un Dienvidu militārajā apgabalā pie Ukrainas robežas. Eksperti lēš, ka spēku koncentrēšana gan izskatās liela, tomēr vismaz pašlaik vēl nebūtu pietiekama uzbrukumam, ja Krievija tiešām gatavotos «savienot Donbasu ar Krimu» vai tikai paplašināt austrumos okupēto teritoriju līdz Mariupolei vai līdz Hersonai uz rietumiem no Krimas.

Tomēr dažs eksperts Maskavā brīdina, ka maijā, kad būs nožuvuši pavasara dubļi, Krievijas armija sākšot uzbrukumu, un šis militārais konflikts varētu izraisīt Eiropas mēroga vai pat pasaules karu. Taču pie reizes arī atzīst, ka Kremļa valdnieku nodomu atminēšana būtu drīzāk psihoanalītiķa darbs.

Taisnība, ka ir fundamentāli aplami mērīt pašpasludinātās «atsevišķās civilizācijas» vadoņu domāšanu ar Rietumu olekti. (Šo kļūdu rietumvalstu vadītāji diemžēl atkārto atkal un atkal.) Tomēr Putins nav gluži vājprātīgs un spēj aprēķināt ieguvumu un zaudējumu bilanci.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu